Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

El Taban, Özbekistan'da Yatırım Projesi Hayata Geçirmeyi Planlıyor

6 Mart 2024'te "Uzcharmsanoat" Derneği Başkanı Fakhriddin Boboev, Türk şirketi El Taban'ın yöneticileri, Özbek San+One temsilcileri ve Özbekistan Cumhuriyeti Ekonomi ve Maliye Bakanlığı, Türkiye ile Hükümetlerarası Komisyon ve Xalq Bankası temsilcileriyle toplantı gerçekleştirdi.

Taraflar, deri ve ayakkabı sektöründe yeni nesil ayakkabı tabanı üretimine yönelik yeni yatırım projesini görüştü.

İstanbul merkezli ve 2017 yılında kurulan El Taban Deri Sanayi Ticaret Ltd Şti, ayakkabı tabanı üretiminde uzmanlaşmış olup poliüretan, kauçuk, TPU, EVA ve termoplastik tabanlar dahil geniş bir ürün yelpazesine sahiptir.

Toplantı, "Uzcharmsanoat" Derneği ve Özbek deri ve ayakkabı işletmelerinin Şubat 2024'te Türkiye'ye düzenlenen iş misyonunun mantıksal devamı niteliğindedir.

Taraflar, önceki toplantıda varılan anlaşmaların pratik uygulamasına başladı. Şu anda yeni bir tesisin inşası için arsa teminine yönelik çalışmalar aktif olarak devam ediyor ve projenin finansmanı konuları da değerlendiriliyor.

Hükümet temsilcileri ve ticari banka, yatırım projesini, uygulama aşamalarını, proje maliyetini ve ülkeye sağladığı ekonomik faydaları dikkatle inceledi.

Ön tahminlere göre maliyeti 2,1 milyon dolar olan projenin hayata geçirilmesi Taşkent bölgesinde onlarca yeni istihdam yaratacak ve ayakkabı maliyetini düşürecek. Yeni tesiste üretilen ürünlerin Özbek pazarına sürülmesi ve Türkiye ve Avrupa'ya ihracatı öngörülmektedir (Uzdaily.uz)