Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Teknik Düzenleme Alanında Devlet Yönetimi Daha Da Geliştirilecek

Özbekistan'da teknik düzenleme alanında kamu yönetiminin iyileştirilmesini amaçlayan “Teknik Düzenleme Alanında Kamu Yönetiminin Daha da İyileştirilmesine Yönelik Tedbirler Hakkında” Cumhurbaşkanı Kararnamesi kabul edildi.

Kararnameye göre Özbekistan Teknik Düzenleme Ajansı artık Bakanlar Kurulu'na bağlı olacak.

Faaliyetinin ana yönlerinden biri, teknik düzenleme alanının dijitalleştirilmesi, girişimcilere yönelik kamu hizmeti türlerinin genişletilmesi ve yolsuzluktan arınmış şeffaf ve etkili sistemin getirilmesi olacaktır.

1 Ekim 2024'ten itibaren yurt dışında üretilen ve ithal edilen yüksek riskli ürünlerin devlet tesciline ilişkin prosedür getirilecek.

 Devlet tescil belgesinin ürünlerin ülke topraklarına ulaşmasından önce “Tek Pencere” Gümrük Bilgi Sistemi ve Dış Ticaret İşlemleri için Birleşik Elektronik Bilgi Sistemine yerleştirilmesi gerekmektedir.

1 Eylül 2024'ten itibaren devlet müfettişleri, ticari kuruluşların haklarının ve meşru menfaatlerinin korunması için Yetkili Temsilciden önceden onay alınmaksızın operasyonel denetim faaliyetlerini yürütme yetkisine sahip olacak.

Yetkilinin, gerçekleştirilen denetime ilişkin Denetimler için Birleşik Elektronik Kayıt Sistemine kayıt yoluyla zorunlu bildirimi, denetimin başlamasından itibaren 24 saat içinde gerçekleştirilecektir (Uzdaily.uz).