Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Harezm'de Ürünlere Gümrük Vergisinin Ödenmediği "Özbekistan-Türkmenistan" Serbest Ticaret Bölgesi Oluşturulacak.

Malların depolanması ve satışı, ulaşım ve diğer modern hizmetlere yönelik altyapının organizasyonu için Harezm bölgesinin Şavot ilçesinde 3,1 hektarlık arazi üzerinde "Özbekistan-Türkmenistan" serbest ticaret bölgesi kurulacak.

Cumhurbaşkanının 28 Şubat'taki kararına göre bölgedeki 3,1 hektar sulanan tarım arazisi, sanayi, ulaşım, iletişim, savunma ve diğer amaçlara yönelik arazi kategorisine devredilecek. Bu durumda kusurların telafisine ilişkin tazminat ödemeleri alınmayacak.

Ticaret bölgesi, daha sonra uzatılma olasılığıyla birlikte 30 yıl süreyle faaliyet gösterecek ve onun yönetimi görevi "Hazorasp" Serbest Ekonomik Bölge Müdürlüğü'ne verilecek.

Karara göre burada yalnızca Özbekistan ve Türkmenistan'da üretilen ürünler satılacak. Ürünler modern teknolojiler temelinde kabul edilir, depolanır ve sınıflandırılır. Perakende ticaret işlemlerini yürütme hakkına sahip "serbest gümrük bölgesi" gümrük rejimi geçerli olacak. Özbekistan'da bulunan yabancı ülke vatandaşları ve vatansız kişiler kontrol noktasından belgelerini göstererek geçer ve döner. Kişiler, araçlar ve mallar serbestçe hareket eder.

Ayrıca ticaret bölgesine girişte ürünlere gümrük ücreti ödenmez ve ekonomi politikası tedbirleri uygulanmaz.

Türkmenistan ve bu ülke üzerinden gelen yabancı vatandaşlar, kimlik belgesiyle vizesiz giriş yapabilir, 15 gün boyunca bölgede kalabilir ve giriş yaptıkları kontrol noktasından çıkış yapabilirler (Gazeta.uz).