Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Özel Üniversiteler Yasası Yunan Parlamentosunda Kabul Edilmiştir

Yunan parlamentosu 9 Mart 2024 tarihinde özel üniversitelerin kurulmasını öngören yasa tasarısını 159 “evet”, 129 “hayır” ve 11 çekimser oy ile kabul etmiştir.

Başbakan Kiryakos Miçotakis yasa tasarısını "eğitimde radikal bir atılım ve sosyal adalet reformu" olarak nitelendirmiş; Yunanistan Eğitim Bakanı ise "onlarca yıllık tartışmaların ardından bu tarihi değişikliğin kanun kitaplarına girdiğini belirterek, uygulamanın sorumluluğunun kendilerine ait olduğunu" vurgulamıştır. Hükümetin söz konusu eğitim reformunun yetersiz olduğu ve sadece belli çıkar gruplarına hizmet ettiği gerekçesiyle genel itibarıyla tasarıya karşı olan muhalefet partilerinin bir kısmı yasa tasarısının içinde devlet üniversitelerini güçlendireceğine inandıkları bazı maddelere destek verirken, bir bölümü ise gelecekte "ilerici" bir hükümetin iktidara gelmesi halinde bu yasanın yürürlükten kaldırılacağını iddia etmiştir.

Bugüne dek Yunanistan'da özel üniversite açılmasına izin verilmiyor; "Kolej" adı altında yüksek öğretim seviyesinde hizmet veren eğitim kurumlarının diplomaları ise ülkede tanınmıyordu. Özel Üniversiteler Kanunu ile birlikte diploma tanınırlığı sağlanırken yüksek öğrenimde ülkeye yabancı yatırımcı ilgisinin artması beklenmektedir.