Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

AIIB, Özbekistan'a Mali Ve Teknik Yardım Hacmini Artırmayı Planlıyor.

Semerkant, Asya Altyapı Yatırım Bankası'nın yıllık yönetim kurulu toplantısını 25-26 Eylül tarihlerinde gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

Özbekistan Yatırımlar, Sanayi ve Ticaret Bakanı Laziz Kudratov, Asya Altyapı Yatırım Bankası (AIIB) Başkan Yardımcısı Ludger Shuknecht ile görüştü.

Yatırımlar, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre, görüşmede, Cumhurbaşkanı Shavkat Mirziyoyev'in Ocak ayında AIIB genel merkezine yaptığı ziyaret sonrasında önemli ölçüde hareketlenen AIIB ile Özbekistan arasındaki ikili ilişkilerin gelişim dinamikleri kaydedildi.

Ziyaret sonuçlarına göre, Özbekistan ile AIIB arasında 2024-2026 yıllarında toplam 2,5 milyar dolar değerinde ortak projelerin finansmanına yönelik işbirliği programı ve AIIB yönetim kurulunun yıllık toplantısının 25-26 Eylül 2024 tarihinde Semerkant'ta düzelenmesine ilişkin protokol imzalandı.

Taraflar, projelerin uygulanmasının yanı sıra 2024-2026 işbirliği programında yer alan enerji, tarım, ulaştırma, sağlık ve su temini alanlarında yeni girişimlerin ortak uygulanması perspektiflerini tartıştı.

AIIB Yönetim Kurulu 'nun 2024 yılında Semerkant'ta düzenlenecek 9 yıllık toplantısına hazırlık konuları etraflıca görüşüldü. Farklı ülkelerde roadshow ve sunumların düzenlenmesi, organizasyon ve etkinliğin içeriği konularında ortak "Yol Haritası" geliştirilmesi planlandı (Kun.uz).