Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Karadağ: 1 Temmuz'dan İtibaren 15 Yaşından Büyük Araçların İthalatına Yasak Getirilecek

Mart ayının sonunda Karadağ Ulaştırma ve Denizcilik Bakanlığı, ilk kez ithal edilen veya piyasaya sürülen araçlara ilişkin teknik şartlara ilişkin Yönetmelik'te 15 yaşından büyük araçların ithalatını yasaklayacak değişiklikleri kabul edecek.

Karadağ Ulaştırma ve Denizcilik Bakanlığı 'dan Vijesti'ye resmi olarak bu tedbirin uygulanmasına bu yıl 1 Temmuz'dan itibaren başlanacağı ve "Euro 4" araçların ithalatının yasaklanacağı ve ithalatta minimum standardın "Euro 5" olacağı bildirildi.

"Euro 5" standardı, 2009'dan 2013'e kadar üretilen ve kilometre başına bir grama kadar karbon monoksit üretebilen araçları kapsıyor.

Avrupa Birliği (AB) tarafından 1990'lı yıllarda uygulamaya konulan "Euro" standartları, otomobillerden kaynaklanan zararlı gazların emisyonuna ilişkin yasal sınırları temsil ediyor ve bu sınırlar giderek daha sıkı hale geliyor.

Karadağ'da şu anda ithal edilen yeni arabaların "Euro 6" standardını, ikinci el arabaların ise "Euro 4" standardını karşılaması gerektiğine dair kısıtlamalar bulunuyor.

Karadağ Ulaştırma ve Denizcilik Bakanlığı, bu tedbirin amacının araç filosunu yenilemek olduğunu, ithalat kısıtlamasının yurt içi yollardaki mevcut eski araçlar için geçerli olmadığını, dolayısıyla tescil sürecinden geçtikleri sürece araç kullanabileceklerini vurguladı. Makine Mühendisliği Fakültesi ile yaptıkları analizde Karadağ'da araçların ortalama yaşının 16 civarında olduğunu gösterdiğine dikkat çekti.

 

Kaynak: Cafe Del Montenegro Haber Sitesi

Yayımlayan: Podgoritsa Ticaret Müşavirliği