Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

İtalya İstatistik Kurumu (ISTAT) Ekonomi Raporu Açıklandı

İtalya İstatistik Kurumu ISTAT tarafından İtalyan ekonomisine ilişkin 2024 yılı Ocak-Şubat dönemi değerlendirmelerinin yer aldığı rapor dün açıklandı. Söz konusu raporda öne çıkan hususlar aşağıda özetlenmektedir. 

-Küresel ekonomi, 2024'ün başında, jeopolitik gerilimlerin gelişimine ilişkin yüksek belirsizlik devam etmekte ve ılımlı büyüme beklentileriyle karakterize edilmektedir.

-Geçtiğimiz yıl İtalya, 2022'ye kıyasla yavaşlasa da  Euro bölgesi ortalamasının (+%0,4) üzerinde, yıllık %0,9'luk bir GSYH artışı kaydetmiştir.

-2023'ün dördüncü çeyreğinde, sanayi katma değeri önemli ölçüde durgunluk göstermiştir. Hizmet sektörü daha istikrarlı bir görünüm sergilemiş, tarım hafifçe gerilerken inşaat sektörü güçlü bir şekilde büyümeye devam etmiştir (+%4,7).

-Uluslararası ticaretin genel olarak yavaşladığı bir ortamda, İtalya'nın hem ihracatı hem de ithalatı değer bazında 2023'ün ikinci yarısında düşmeye devam etmiştir. Ancak, net dış talep GSYH büyümesine olumlu katkı sağlamıştır.

-Altı ayın ardından Ocak 2024'te istihdam hafif bir düşüş göstermiştir (bir önceki aya göre -%0,1). Düşüş sadece erkekleri ve 35 yaş altı bireyleri, belirli süreli çalışanları ve serbest meslek sahiplerini kapsadı. İşsizlik oranı %7.2'de sabit kalmıştır. 

-Ekim 2023'ten bu yana, dört büyük Avro bölgesi ülkesi arasında sadece İtalya'da Uyumlaştırılmış Tüketici Fiyatları Endeksi (HICP) trend büyümesi %2.0'nin altında gerçekleşerek Avro bölgesi ortalamasının altında kalmıştır.

-Güven anketlerinden gelen sinyaller karışıktır. Şubat 2024'te iş dünyası güveni kötüleşirken, tüketici güveni artmaya devam ederek Haziran 2023'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaşmıştır.