Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Angola Cumhurbaşkanı João Lourenço, Ülkesinin Çin’e Olan Borçlarının Yapılandırılacağını Açıkladı

14-17 Mart 2024 tarihlerinde Çin Halk Cumhuriyeti’nin başkenti Pekin’e bir ziyaret gerçekleştiren Angola Cumhurbaşkanı João Lourenço, Angola’nın Çin bankaları ve alacaklı kuruluşlara olan taahhütlerine ilişkin getirilen kısıtlamaların büyük ölçüde kaldırılacağını ve her iki tarafın çıkarlarına da zarar vermeyecek şekilde ödeme koşullarının yeniden müzakere edileceğini açıkladı.

Angola Devlet Başkanı Lorenço, Çin Başbakanı Li Qiang ile gerçekleştirdiği görüşme sırasında Angola’nın Çin’e olan mevcut borcunun yaklaşık 17 Milyar Dolar olduğunu hatırlattı. Diğer taraftan Angola’da iş ortamını iyileştirmek ve uluslararası uygulamalara uyarlamak için bir dizi reform yürütüldüğünü belirten Cumhurbaşkanı,  Çinli yatırımcıları ülkesine yatırım yapmaya davet etti. Angola devlet başkanı, son yıllarda olduğu gibi “teminat olarak petrol olmaksızın” Çin’den daha fazla özel ve kamu yatırımı çekmek istediklerini ifade etti.

2022 yılında dünyada Çinli alacaklılara yapılan borç ödemelerinin kamu harcamaları içinde en büyük ağırlığa sahip olduğu ülke olan Angola, bahse konu yılda milli gelirinin yaklaşık %5’ini Çin’e olan kredilere geri ödemeye ayırmıştır. Hali hazırda Angola’da 400’den fazla Çinli şirketin toplamda 24 Milyar Doları aşan yatırımları bulunmaktadır. Çin-Angola ikili ticaretinde yıllık ticaret hacmi 25 Milyar ABD Doları seviyesinde olup, Angola Çin’in Afrika’daki en büyük ikinci ticaret ortağı konumundadır.