Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Finlandiya Merkez Bankası Finlandiya Ekonomisine Yönelik Ara Tahmin Yayımladı

Finlandiya Merkez Bankası tarafından 15 Mart 2024 tarihinde yayımlanan ekonomik tahminde; Finlandiya ekonomisinin henüz durgunluktan çıkamadığı, ihracat, tüketim ve özel yatırımın zayıf bir şekilde gelişmekte olduğu, sadece kamu tüketim harcamalarının arttığı ifade edilerek, gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYİH) bu yıl %0,5 oranında daralmasının, ancak bu yıl ekonominin yavaş yavaş durgunluktan çıkmaya başlamasıyla 2025 yılında GSYİH’nin %1,7 oranında büyümesinin, 2026 yılında ise büyümenin biraz yavaşlamasının beklendiği belirtilmektedir.

Durgunluğa rağmen, istihdamın oldukça iyi durumda kaldığı, ancak, 20-64 yaş arası kişilerin istihdam oranının 2024 yılında %0,7 puan düşerek %77,2'ye gerilemesinin, 2025 yılında ise, konjonktürel durumun iyileşmeye başlamasıyla istihdam oranının artmaya başlamasının beklendiği ifade edilmektedir.

Nominal ücretler ve transferlerdeki hızlı büyümenin yanı sıra düşük enflasyonun, hanehalkının satın alma gücündeki büyümeyi desteklediği belirtilerek, enflasyonun 2024 yılında %1'in altına düşerek satın alma gücünü daha da güçlendirmesinin beklendiği bildirilmektedir. Enflasyondaki yavaşlama özellikle enerji fiyatlarındaki düşüşle açıklanmakta olup, hizmet tüketici fiyatlarının artmaya devam ettiği de ifade edilmektedir.

Finlandiya'da inşaat sektörünün görünümüne ilişkin belirsizliğin özellikle yüksek olduğu, konut inşaatındaki durgunluk hafiflemeye başlamazsa, sektördeki istihdam durumunun beklenenden çok daha fazla kötüleşebileceği ifade edilen çalışmada, bir bütün olarak sanayideki durumun da istikrarsız olduğu, önümüzdeki aylardaki ekonomik gelişmelerin de daha büyük ölçekli endüstriyel eylem olasılığının gölgesinde kalacağı belirtilmektedir.

Finlandiya'nın ihracat pazarlarının da büyümeyi desteklemediği, dünya ekonomisinin halihazırda oldukça hızlı bir şekilde büyümesine rağmen, dünya ticaretinin durgunlaştığı belirtilerek, Finlandiya'nın ihracatının yaklaşık dörtte üçünün, ekonomik büyümenin düşük kalacağı tahmin edilen Avrupa ülkelerine yapılmakta olduğu vurgulanmakta ve hizmet ihracatının, mal ihracatından daha zayıf bir gelişme göstererek 2023 yılında net bir şekilde daraldığı ifade edilmektedir.

Sabit yatırımların son aylarda düşük kaldığının belirtildiği çalışmada, Finlandiya ekonomisi için zayıf büyüme görünümüne ek olarak, şirketlerin yatırım yapma isteğinin hem yüksek finansman maliyetleri hem de zayıf kurumsal kârlılık nedeniyle azalmakta olduğu ifade edilmektedir. Kârlılıktaki düşüşün, iflas sayısındaki artışa da yansıdığı, iflasların çoğunun inşaat sektöründe meydana geldiği, ancak ticaret ve restoran sektöründe de iflasların sayısının açıkça arttığı belirtilmektedir.

 

 

Kaynak: Finlandiya Merkez Bankası- https://www.eurojatalous.fi/fi/2024/artikkelit/tukevasta-taantumasta-kohti-kasvua/