Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Karadağ: 2023 Yılı Sonunda Tüketim Artışı Nedeniyle GSYİH Arttı, İhracat Azaldı

Geçen yılın son çeyreğinde (Ekim, Kasım, Aralık) Karadağ ekonomisinin (GSYİH) reel büyüme oranı yüzde 4,3 oldu ve bunun nedeni vatandaşların (yabancılar dahil) kişisel tüketiminin ve kamu sektörü tüketiminin artmasıydı.

Hanelerin, yani Karadağ'da ikamet eden vatandaşların ve yabancıların kişisel tüketimi bu üç ayda 1,39 milyar olarak gerçekleşti ve 2022'nin aynı çeyreğine göre 160 milyon yani yüzde 12 daha yüksek oldu. Devletin yani tüm kamu sektörünün tüketimi 378 milyon euro olarak gerçekleşti ve karşılaştırmalı döneme göre 60 milyon yani yüzde 18 artış gösterdi.

Yabancı turistlerin tüketimini de içeren mal ve hizmet ihracatı, geçen yılın son üç ayında 643 milyon euro değerinde olup, 2022'nin aynı dönemine göre 95 milyon daha azdı.

Mal ve hizmet ihracatı 1,17 milyar olarak gerçekleşti; bu, bir önceki yıla göre yalnızca altı milyon daha fazla.

Yani dış ticaret ve hizmetlerdeki açık eksi 530 milyon avroya ulaştı; bu da karşılaştırmalı döneme göre yüz milyon daha fazla. Dolayısıyla bütçe açığının büyümesi, ekonomik büyümenin nihai yüzdesi üzerinde olumsuz bir etki yarattı.

Brüt sabit kıymet yatırımları 345 milyon avrodan 352 milyon avroya hafif bir artış gösterdi. Bu da iş adamlarının şirketlerine yaptıkları yatırımların ciddi bir büyüme göstermediğini gösteriyor. Ayrıca stoklardaki değişim de 117 milyon eurodan 161 milyon euroya çıktı.

Tüm kalemler baz alındığında bu dönemin GSYH değeri 1,75 milyar euro oldu.

 

Kaynak: İnvestitor Haber Sitesi

Yayımlayan: Podgoritsa Ticaret Müşavirliği