Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Avustralya Merkez Bankası Faizi Sabit Tuttu

Avustralya Merkez Bankası (RBA) bugün gerçekleştirilen toplantıda faiz oranını yüzde 4.35’te tuttuğunu açıkladı. Önceki aylardan farklı olarak daha fazla faiz artırımı olasılığına değinmeyen Kurul, sıkılaştırma döngüsünün sona ermiş olabileceğinin sinyalini verdi. Bu anlamda, RBA’nın Mayıs 2022'den bu yana yapılan 13 faiz artışının ardından ekonomideki büyümenin önemli ölçüde yavaşladığına dair işaretler üzerine faiz oranlarını sabit bıraktığı görülürken açıklamada enflasyonun hedef bandına girmesinin “biraz zaman alacağı” vurgulanmıştır.

Nakit faiz oranı yüzde 4,35'te kalmaya devam ederken Bankanın 'hiçbir şeyi göz ardı etmediği' vurgulansa da bundan sonra nereye yöneleceğine dair net bir işaret verilmemiştir. Uzmanlar enflasyonun ılımlı seyretmeye devam etmesiyle birlikte RBA'nın bu yılın ikinci yarısında faiz oranlarını düşürmeye başlayacağını tahmin etmektedir.

2022 yılından bu yana gerçekleştirilen faiz artışının etkisi, 25 yıllık bir kredi için (ortalama yüzde 6,39'luk değişken faiz oranı baz alındığında) 500 bin dolarlık bir kredinin aylık geri ödemelerini ayda 1.210 dolar, 750 bin dolarlık bir kredinin aylık geri ödemelerini ise 1.815 dolar artırması olarak tezahür etmektedir. Bu anlamda Banka’nın 2024 yılı sonlarına doğru nakit faiz oranını düşürmesi bankalar bu faiz indirimini tam olarak uygulaması halinde, aynı miktarda ipoteği olan bir kişinin aylık geri ödemelerinde 100-150 $ bandında azalma söz konusu olacaktır.