Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

BYD Araçlarının İthalatı Kısıtlanabilir.

"Uzavtosanoat" ile işbirliğinde Cizzakh'ta otomobil üretimine başlayan BYD şirketi, elektrikli otomobillerinin Özbekistan'a "düzensiz ithalatını"  sınırlama konusunda hükümete başvurdu.

Şirket bunu, Özbekistan'a ithal edilen otomobillerin yerel iklim ve yol koşullarına uygun olmaması ve resmi garantisinin bulunmaması ile açıkladı.

Bu kapsamda 18 Mart'ta imzalanan Cumhurbaşkanı Kararı'na göre 1 Temmuz 2024 tarihine kadar "Uzavtosanoat" ve sorumlu bakanlıklar, BYD markası altında elektrikli ve hibrit otomobillerin ithalatının düzenlenmesi yönünde Bakanlar Kurulu'na teklif sunacak.

Tekliflerin hazırlanmasında rekabet mevzuatı esasları ile Dünya Ticaret Örgütü ilkelerinin esas alınması belirlenmektedir.

Karar ile BYD de dahil olmak üzere tüm otomobil üreticileri için mevzuatın öngördüğü ayrıcalık ve avantajların sağlanmasında eşit şartlar ve koşullar yaratılacak.

"Özbekistan Cumhuriyeti'nde elektrikli otomobil ve hibrit otomobil ve bunların yedek parçalarının üretiminin organize edilmesi" yatırım projesinin uygulanmasına ilişkin yatırım anlaşmasının onaylanması hakkında" kararda, BYD firmasıyla aşağıdaki konularda müzakerelerin yapılması da öngörülüyor:

  • - yatırım projesinin uygulanmasının sonraki dönemlerinde elektrikli otomobil ve hibrit otomobil üretim kapasitesinin kademeli olarak yıllık 500.000 adede çıkarılması;
  • - yatırım projesinin uygulanmasının sonraki dönemlerinde üretilen elektrikli ve hibrit otomobillerin yerlilik oranının yüzde 60'a çıkarılması;
  • - yerel halk için 10.000 yeni istihdam yaratılması;
  • - üretilen elektrikli ve hibrit otomobillerin ortak girişim tarafından belirlenen ihracat ülkeleri dışında, kalıcı olarak ihraç edildiği ülkelerin listesinin genişletilmesi;
  • - kaliteli ve güvenli elektrikli ve hibrit otomobillerin satın alınması, bunların yerel iklim koşullarına uygunluğunun sağlanması ve garantili hizmet sağlanmasına ilişkin tüketicilerin çıkarlarının korunmasına yönelik önlemlerin geliştirilmesi.

Ocak 2024'te Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev'in Çin ziyareti sırasında Cizzakh şehrinde BYD firması tarafından elektrikli otomobil ve hibrit otomobil üretimine başlanmıştı.

Projeyi gerçekleştiren "BYD Uzbekistan Factory" LLC, "Uzavtosanoat" (%60) ve BYD Europe B.V.'nin (Hollanda, %40) ortak girişiminde Ocak 2023’te kuruldu.

Fabrikada ilk aşamada yılda 50.000 hibrit ve elektrikli otomobilin montajı yapılacak. Projenin toplam maliyetinin 122,6 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor.

  • - 2023 yılı sonunda yabancı otomobillerin Özbekistan'a yalnızca üreticilerin resmi bayileri tarafından ithal edilmesine ilişkin prosedürün tekrar getirilebileceği, hükümetin bu konuda taslak belge üzerinde çalıştığı öğrenildi.
  • - Özbekistan'da son bir yılda elektrikli otomobil satışı üç katına çıktı (Kun.uz)