Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Ayçiçeği Ve Bitkisel Yağ İhracatına Yönelik Kısıtlamalar Kısmen Kaldırıldı

13 Mart'ta "Yağlı tohum işleyen işletmelerin ihracat potansiyelini artırmaya yönelik tedbirler hakkında" Bakanlar Kurulu Kararı kabul edildi.

Belge, sebze ve meyve tohumu yağlarının Özbekistan gümrük bölgesi dışına ihracatına ilişkin kısıtlamaları kaldırıyor. Ayçiçeği ve pamuk tohumu yağı ve karışım yağlar bundan hariç.

Aynı zamanda, 1 Haziran 2022'den itibaren ayçiçeği ve bitkisel yağların yanı sıra ayçiçeği çekirdeği ve diğer yağlı tohumların ihracatına yönelik getirilen kısıtlamalar da kısmen kaldırılacak.

İşletmelerin ithal ettikleri bitkisel yağlar ve yağlı tohumların (pamuk, ayçiçeği ve soya fasulyesi) işlenmesinden elde edilen bitkisel yağları belirli miktarlarda ihraç etmelerine izin verilmektedir. Yağ üreticileri ayçiçeği, soya fasulyesi, pamuk ve diğer bitkisel yağların yüzde 50'sine kadar, ayçiçeği çekirdeğinin yüzde 35'ine kadar, pamuk tohumu ve soya fasulyesi tohumlarının yüzde 17'sine kadar kısmını ihraç edebilecek.

Bunun için 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren ithal edilen bitkisel yağların ithalat miktarları dikkate alınacaktır.

Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve Maliye Bakanı Camşid Koçkarov'a, temel gıda ürünlerinin nüfusa arz düzeyi ve iç piyasadaki fiyatların istikrarına bağlı olarak ithal bitkisel yağını %50'sini geçmeyen miktarda ihraç etme iznini iptal etme hakkı verildi (Gazeta.uz).