Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Özbekistan'da Ticareti Geliştirme Şirketi Kuruluyor

"Dış ticaret ve bölgesel sanayinin geliştirilmesinde girişimciler birliklerinin rolünün daha da artırılmasına yönelik tedbirler hakkında" Cumhuraşkanı Kararı (PQ-126, 14.03.2024) kabul edildi.

İhracatı Teşvik Ajansı ve İhracatı Destekleme Fonu temelinde "Ticareti Geliştirme Şirketi" kuruldu ve kayıtlı sermayesindeki devlet payının yönetilmesi işlevi, vekaletname esas alınarak Ticaret ve Sanayi Odası'na devredildi.

Dış ekonomik faaliyet katılımcılarına yardım (ihracat öncesi ve ihracata ilişkin ticari faaliyetlerin finansmanı hariç) amacıyla Devlet bütçesinden tahsis edilen fonların atırımlar, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nda tüzel kişilik tesis edilmeksizin açılacak Ticaret Yardım Fonuna yönlendirilmesi ve fonun fonlarını yönetme hakkı şirkete verildi.

"Uzbekekspertiza" JSC'nin kayıtlı sermayesindeki devlet payı ve bazı devlet katılımlı firmalara ait hisseler Devlet Varlıkları Yönetimi Ajansı'na devredilerek, devlet payını yönetme işlevi ise vekaletnamenin temelinde Ticaret ve Sanayi Odası'na verilmiştir.

Özel ekonomi, küçük sanayi, gençlik sanayi ve girişimcilik bölgelerine yatırımcıları çekmek ve onların katılımcılarına yardımcı olmak Ticaret ve Sanayi Odası'nın görevlerinden biri olarak tanımlandı (Kun.uz).