Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Sırbistan Elektrik Enerjisi Şirketi (EPS) 2023 Yılında 114 Milyar RSD Değerinde Kar Elde Etti

Sırbistan Enerji ve Madencilik Bakanı Dubravka Đedović Handanović, EPS’in 2023 yılında 114 milyar RSD kar elde ettiğini belirtmiştir. Standby anlaşmasının üçüncü gözden geçirmesi kapsamında Donal McGettigan başkanlığındaki IMF heyeti ile yaptığı görüşmede Bakan, EPS yeniden yapılandırma planı çerçevesinde bahsi geçen şirketin sürdürülebilir işleyişini sağlamak amacıyla insan kaynakları yönetiminin iyileştirilmesinin yanı sıra operasyonel ve mali yeniden yapılandırma, daha iyi risk yönetimi konularında çalışmalar yapıldığına dikkat çekmiştir.

Bakanlık, toplantıda, elektrik piyasasının istikrara kavuşması ve hidrolojik durumun çok uygun hale gelmesinin ardından EPS'in mali durumunun 2023 yılında normale döndüğünü duyurmuştur. Ayrıca, iyileştirmeleri gözden geçirmek ve piyasa eğilimlerine uygun tepki vermede esneklik için ön koşullar oluşturmak amacıyla EPS ve Srbijagas işbirliğiyle ekonomiye yönelik elektrik ve gaz fiyatlarının hesaplanmasında yeni bir metodolojinin geliştirildiği belirtilmiştir.

Bakan ayrıca, 1 gigawatt kapasiteli güneş enerjisi santrallerinin inşası için stratejik bir ortak için kamuya açık bir çağrı yaptıktan sonra, Hyundai Engineering liderliğindeki seçilen konsorsiyum ile ticari koşulların müzakere edildiğini de dile getirmiştir.

Bununla birllikte, mekansal planının hazırlanmakta olduğu RHE Bistrica'nın inşaatı için finansman sağlanması konusunda yoğun görüşmelerin olduğunu belirtmiştir. Beklentilerine göre TE Kostolac B3'ün yeni bloğu yakında devreye girecek olup önümüzdeki yılın ilk yarısında Kostolac'taki ilk EPS rüzgar santrali devreye girecektir. Bakan, termik santraller arasında şu anda Avrupa'nın en büyük, dünyanın ise üçüncü büyük çevre projesi olan TENT A'daki kükürt giderme tesisinin inşaatının tamamlandığını ve önümüzdeki birkaç hafta içinde devreye alınacağını sözlerine eklemiştir.

Bakan Đedović Handanović, enerji sektörü söz konusu olduğunda, odak noktasının enerji güvenliği ve emniyeti olduğunu belirtmiştir.

Kaynak: eKapija İş Portalı