Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Japonya Merkez Bankasının negatif faiz politikasını kaldırması

Japonya Merkez Bankası 19 Martta 2016 yılında uygulamaya konulan negatif faiz politikasını kaldırmış ve 2007 yılından beri ilk kez faiz artırımına gitmiştir. Negative faiz oranı uygulamasını sonlandırmasıyla kısa vadeli faiz oranları için yüzde sıfır ile yüzde 0,1 aralığında yeni bir hedef belirlenmiştir.

Merkez Bankası Başkanı Başkanı Kazuo Ueda gerçekleştirdiği basın toplantısında Bankanın %2'lik fiyat artışı  hedefine ulaşıldığını belirterek, Merkez Bankasının alışılmışın dışındaki önlemlerinin işlevlerini yerine getirdiğini,  bundan sonraki dönemde Bankanın normal bir para politikası yürüteceğini ve gelecek dönemde para politikasının temel aracının kısa vadeli faiz oranları olacağını ifade etmiştir.  Kısa vadeli faiz oranlarının, politika aracı olarak kullanan diğer merkez bankalarıyla aynı şekilde, piyasa koşulları doğrultusunda belirleneceği dile getirilmiştir. Diğer taraftan devlet tahvili alımlarına aynı şekilde devam edeceklerini, getirinin hızlı artması halinde alımı da arttırabileceklerini bildirmiştir.

Açıklamalardan Bankanın hızlı faiz arttırımından kaçınacağı, daha fazla faiz artırımına gidilmesinin zaman alacağı ve faiz oranlarındaki hızlı artışın önlenmesi için gerekli önlemlerin alınacağı anlaşılmaktadır.