Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Yunanistan'da Mal İhracatının Üçte Birini 5 Firma Gerçekleştiriyor

Yunanistan'da ihracatın üçte birini yalnızca 5 firma gerçekleştirmektedir. Bu durum, ülkenin ihracatında KOBİ'lerin çok küçük bir rol oynadığını, dolayısıyla önemli bir dengesizliğin varlığını teyit etmektedir.

Kovid-19'dan önceki son yıl olan 2019 ile karşılaştırıldığında Yunan işletmelerinin çoğunluğunun, özellikle de KOBİ'lerin ihracat ayak izi, ürünleri Yunanistan sınırları dışında satılan işletme sayısının artmasına rağmen zayıf seyretmektedir. Bunun haricinde, son yıllarda yaşanan jeopolitik, lojistik ve beraberindeki finansal zorluklar, her ne kadar 2009-2017 yılları arasında ciddi bir ekonomik kriz yaşayan Yunanistan'ın ihracatında genel bir artışa yol açmış olsa da, büyük işletmeler ile KOBİ'ler arasındaki uçurumu genişletmiştir.

Bu doğrultuda, ülkenin 2022'deki toplam mal ihracatının %29,6'sı beş büyük şirket tarafından gerçekleştirilmiştir. Aynı dönemde, ülkenin toplam mal ihracatının %53,4'ü 250'den fazla çalışanı olan 50 büyük şirket tarafından, %86'sı ise 1.000 şirket tarafından gerçekleştirilmiştir.

Diğer yandan, 1 ila 9 arası personel çalıştıran çok küçük (mikro) işletmeler, aynı dönemde ülkenin ihracatının toplam değerinde en küçük paya sahip olmuşlardır. 2022 yılında bu türden 11.415 işletme tarafından gerçekleştirilen ihracatın toplam değeri 4,1 milyar avro ile ülkenin tüm ihracatının yalnızca %7,9'unu kapsamıştır.

Yunanistan İstatistik Kurumu'nun (ELSTAT) bu ay başında yayımladığı ayrıntılı verilere göre 2022 yılında 19.154 firma yaklaşık 51,8 milyar avro değerinde ihracat gerçekleştirmiştir. Bunun yaklaşık %72,3'ü (37,4 milyar avro) imalat, elektrik, doğal gaz, buhar ve iklimlendirme, su temini, kanalizasyon arıtma, atık yönetimi ve sanitasyon faaliyetleri, madenler ve taş ocakları kategorilerindeki şirketler tarafından gerçekleştirilmiştir. Tüm mal ihracatının kalan %21,9'u (11,3 milyar avro) toptan ve perakende ticaret ile motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı sektöründeki şirketler tarafından yapılmıştır. Toplam ihracat değerinin yaklaşık %5,8'i (3 milyar avro) tarım, ormancılık ve balıkçılık, inşaat ve (toptan ve perakende ticaret vb. hariç) diğer hizmetler sektörlerindeki işletmeler tarafından yapılmıştır.