Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Kırgızistan'ın güney bölgesinde yaklaşık 5 milyar m3 doğalgaz rezervi keşfedildi.

Gazprom Kyrgyzstan LLC'nin 2023 yılı çalışmalarının sonuçlarının sunumu sırasında Ekonomi ve Finans Genel Müdür Vekili Arzymat Aldayarov tarafından bildirildiğine göre, Kırgızistan'ın güney bölgesinde yaklaşık 5 milyar m3 doğalgaz rezervi keşfedildi. Mezkur yetkiliye göre, sahadaki gaz rezervi hacmi bölgenin 70-80 yıl ihtiyacını  karşılayabilecek kapasitededir.

Kaynak kullanılabilirliğinin ve ekipmanın hazır olup olmadığının belirlenmesine yardımcı olmak için şu anda bağımsız denetim planlanmaktadır. Denetim tamamlandıktan sonra daha sonraki adımlara karar verilmesi öngörülmektedir.

Ülkenin karşılaştığı zorluklardan biri ülkenin güney bölgelerine gaz tedarikinin sağlanmasıdır. Ancak bu sahanın geliştirilmesi sözkonusu sorunun çözülmesine yardımcı olabilir ve sahanın gelişmesi göz önüne alındığında bölgeye uzun yıllar "mavi yakıt" sağlayabilir. Gazprom'un üst düzey yöneticisi bunun transitten daha ucuz olduğunu vurguladı.

Diğer taraftan, Kırgızneftegaz ülkenin Celal-Abad bölgesinde petrol ve gaz üretimine 308 milyon Kırgız somu harcamayı planlamaktadır. Basında yer alan bilgilere göre, Changyr-Tash lisans bölgesindeki iki petrol kuyusunun yanı sıra Maili-Su IV - Doğu İzbaskent ve Doğu Shamaldy sahalarındaki 33 petrol ve gaz kuyusunda hidrolik kırma yapılması planlanıyor. Bu alanlar Nooken ve Suzak ilçelerinde bulunmaktadır.

Kaynak Linkine buradan ulaşabilirsiniz.

https://economist.kg/enierghietika/2024/03/15/kyrghyznieftieghaz-potratit-308-mln-somov-na-dobychu-niefti-i-ghaza-v-dzhalal-abadie/

Sektörel güncel bilgi niteliğinde paylaşılmaktadır.