Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Avrupa Birliği'nden Bosna Hersek ile Üyelik Müzakerelerine Başlama Kararı

Malumları olduğu üzere, 2016 yılında Avrupa Birliği (AB)'ne adaylık için başvuruda bulunan Bosna Hersek, Ekim 2022'de adaylık statüsü kazanmış ve Birliğin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu 12 Mart 2024 tarihinde Bosna Hersek ile katılım müzakerelerinin başlanması tavsiyesinde bulunmuştu.

Bu çerçevede, 21 Mart 2024 tarihinde Brüksel'de gerçekleşen AB zirvesinde alınan karar doğrultusunda; AB Konseyi Başkanı C. Michel tarafından Bosna Hersek ile katılım müzakelerine başlama kararı alındığı duyurulmuştur. Buna karşılık müzakerelerin resmi olarak başlaması için ülkenin bir dizi alanda önemli reformları hayata geçirmesi gerektiği vurgulanmış olup, müzakereler için net bir tarih verilmemiştir.

Söz konusu karar Bosna Hersek kamuoyunda coşku ile karşılanmakla birlikte, Bosna Hersek'in çok katmanlı ve üç kurucu halktan oluşan siyasi ve idari yapısı ve resmi üyelik için yapılması gereken ekonomik ve demokratik reformların sayısının oldukça fazla olması nedeniyle, AB yetkilileri tarafından Bosna Hersek'in AB'ye üye olmasının uzun yıllar alabileceği ifade edilmektedir.