Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Avustralya'da İstihdam Artarken İşsizlik Oranı Şubat Ayında Keskin Bir Düşüş Gösterdi

Avustralya ekonomisinin önemli bir gelişme olarak Şubat ayında istihdam sektörü açısından bir toparlanma yaşayarak işsizlik oranında beklenmedik bir düşüş ile karşı karşıya olduğu kaydedildi.

Avustralya İstatistik Bürosu (ABS) tarafından açıklanan istatistiklere göre, Şubat ayında mevsimsel düzeltilmiş verilerle işsizlik oranı yüzde 4,1'den yüzde 3,7'ye geriledi. Piyasalarda beklenti işsizlik oranının yüzde 4 seviyesine ineceği yönündeydi. İstihdam beklentilerin üzerinde seyrederken söz konusu ay boyunca 116 bin 500 artarak beklenen 40 bin civarındaki artışın çok üzerine çıktı. Diğer yandan, tam zamanlı istihdamda 78 bin 200, yarı zamanlı istihdamda ise 38 bin 300 artış yaşandığı görülmektedir. Kurumun istihdamdaki artışı, Aralık ve Ocak aylarında kıtadaki tatil periyodunun ardından işgücüne dönen kişiler ile ilişkilendirdiği anlaşılırken Şubat ayında Kasım ayına göre 70 bin daha fazla çalışan olduğu açıklandı. Bu veri aynı zamanda covid-19 pandemisine ilişkin ekstrem parametreler dışında son on yılın en önemli aylık artışına işaret etmektedir.

Bununla birlikte, ABS tarafından açıklanan veriler aylık çalışma saatlerinin Şubat ayında %2,8 oranında arttığını, bir diğer deyişle Ağustos ayındaki seviyeye yaklaştığını göstermektedir.