Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Panama Ocak Ayı İhracatı %9 Artış Gösterdi

Ticaret ve Sanayi Bakanlığı'nın Ticari İstihbarat Ofisi (Intelcom) verilerine göre 2024 yılı ilk ayında Panama'nın ihracatı  62.9 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. 

2024 yılının Ocak ayındaki ihracat değerinin 2023 yılı aynı ay rakamlarıyla kıyaslandığında %9'dan fazla artış olduğu belirtilmekte olup 2023 yılında Ocak ayında 57.5 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. 

Ancak, belirtilmesinde fayda olan bir husus ise Aralık 2023 tarihinde Anayasa Mahkemesi tarafından ülkedeki madencilik faaliyetlerinin yasaklandığını belirten moratoryum ilanından sonra, artık bakır ihracatı gerçekleştirilemediğinden, verilerin hesaplanmasında bir önckei yılki maden ihracatının toplam aylık ihracat rakamlarından çıkarıldığı bilgisnin açıklanmasıdır.

İhracat Edilen Ürünler ise;

2024'ün ilk ayında muz ihracatı liderliğini %16.4'lük payı ile sürdürmüş, dondurulmuş karides %11.3, antihistamin ilaçlar ve ateş düşürücüler %6.14, balık yağları ve yağları %5.6, hurda demir veya çelik %5.2, ham palm yağı %4.6 olarak gerçekleştirmiştir.

Başlıca ihracat destinasyonları sırasıyla ABD,  Tayvan ve Hollanda, Danimarka ve Tayland yer almaktadır.

Ulusal ihracatın %84.3'ü Panama'nın mevcut ticaret anlaşmaları bulunan ülkelere yapılmış, ihracatın hedefi olarak ticaret blokları durumunda, Avrupa Birliği birinci sırayı alırken, Orta Amerika Ortak Pazarı (CACM) ve Latin Amerika Entegrasyon Birliği (Aladi) ikinci ve üçüncü sıralarda yer almıştır.