Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Kırgızistan enerji açığı sorununu çözmek için nükleer, rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesini arttırmayı planlıyor

Kırgız Cumhuriyeti Enerji Bakan Yardımcısı Sayın Talaibek Baigaziev, Soçi'deki Sirius FT'de düzenlenen ATOMEXPO 2024 forumunun "Yenilenebilir ve nükleer üretim: en iyi çözüm olarak başarıların sinerjisi" konulu panel oturumunda konuştu.

Konuşmasında Kırgızistan'ın yeşil enerjinin geliştirilmesine odaklandığını vurguladı. Baigaziev, Enerji Bakanlığı'nın 2024 planları arasında 100 MW'tan fazla küçük HES'in inşasının yanı sıra Uçkurgan HES'in kapasitesinin iki yıl içinde 120 MW artırılmasının yer aldığını belirtti.

Sayın Bakan Yardımcısı ayrıca 2024 yılında 3,5 milyar kWh elektrik ithal etmeyi planladıklarını açıkladı ve temel enerji kapasitelerinin oluşturulmasının önemini belirtti.Talaibek Baigaziev ayrıca Novavind ile yatırım anlaşmalarının imzalanması ve Kırgız Cumhuriyeti'nde küçük nükleer santrallerin inşasına geçiş hakkında bilgi verdi.

Sayın Bakan Yardımcısı enerji alanındaki durumu; "Kırgız enerji sektörünün önündeki en büyük zorluk, kışın en yoğun olduğu saatlerdeki enerji açığını kapatmaktır. Nükleer, rüzgar ve güneş enerjisinin entegrasyonunun bu sorunu çözeceğine ve ülke için sürdürülebilir enerji sağlayacağına eminim" diye özetledi.

Kaynak: https://economist.kg/enierghietika/2024/03/25/atomnaia-vietrovaia-i-solniechnaia-enierghiia-zamghlavy-mineniergho-o-putiakh-vykhoda-iz-enierghodiefitsita-v-kr/