Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Karadağ: Yaklaşık 260 Km Otoyol Ve Yaklaşık 200 Km Otoban İnşaatı Planlanıyor

Karadağ'da yaklaşık 260 kilometre otoyol ve yaklaşık 200 kilometre otoyol inşaatının planlandığı, Kamu Yatırımları Konseyi'nin ilk toplantısının ardından açıklandı.

"Altyapının daha da geliştirilmesi için temellerin oluşturulması kapsamında Konsey, Maliye Bakanlığı tarafından uygulanan Karadağ Sermaye Bütçesindeki projelerin uygulanmasının elektronik olarak izlenmesine yönelik yeni mekanizmanın faaliyetleri hakkında bilgi aldı. Konsey, Karadağ'ın altyapı gelişimine yönelik Master Planın geliştirilmesinin dinamiklerinin yanı sıra yeni altyapı projelerinin spesifikasyonunu da belirledi" denildi.

Konsey, Devlet Sermaye Bütçesi'nin uygulama birimlerinin kontrol mekanizmalarının proje belgelerinin kontrolü ve doğrulanması açısından güçlendirilmesi, yetkili bakanlığın yetkisi dahilinde lisanslar alanında daha güçlü izleme mekanizmalarının güçlendirilmesi gerekliliğine ilişkin kararlar aldı.

"MONTEPUT DOO şirketin yoğun faaliyetleri kapsamında, Podgorica - Bar otoyol bölümüne odaklanarak otoyolların ve otoyolların inşasına yönelik ön tasarımların daha da geliştirilmesi için gerekli ön koşulların oluşturulması Karadağ'ın Mekansal Planında, Başbakan Yardımcısı Niko Djeljoşay'ın inisiyatifiyle Smokovac - Bozaj sınır kapısı bölümü de dahil olmak üzere altyapı öngörülüyor. Çeşitli bölümlere yönelik kavramsal projelerin ve ön tasarımların geliştirilmesine yönelik kamuya açık davetler ve ihale prosedürleri, Hükümetin altyapı geliştirme konusundaki kararlılığının devam ettiğini göstermektedir. Bu anlamda yaklaşık 260 km otoyol, yaklaşık 200 km yüksek hızlı yol yapımı planlanıyor" denildi.

Avrupa Birliği'nin Karadağ'a daha fazla altyapı geliştirmesi ve ortaklık desteği kapsamında, AB Reform ve Büyüme Aracı Reform Gündemi kapsamında, Avrupa İşleri Bakanlığı'nın teklifi üzerine, finansmana yönelik öncelikli projelerin bir listesinin hazırlanacağı vurgulanıyor. AB Büyüme Planı kapsamındaki Batı Balkanlar Yatırım Çerçevesi öncelikli alanlarda ele alındı: eğitim, sağlık, dijitalleşme, enerji ve trafik. Bu nedenle önümüzdeki yıllarda Karadağ'ın altyapı gelişiminin bu programlardan mali destek alması bekleniyor.

"Konsey, Karadağ'daki yatırımcılara ve onların fikirlerine yeni bir yaklaşım oluşturmak amacıyla stratejik yatırımlara yönelik yeni düzenleyici çerçeveyi değerlendirdi. Stratejik bir yaklaşımla, hükümetin Karadağ'ı stratejik proje fikirleri için ilgi çekici bir yatırım seçeneği haline getirme çabalarına ilişkin bir mesaj vermek istiyoruz; bu, sonuçta ekonomimizin daha hızlı gelişmesine ve en önemlisi vatandaşların yaşam standartlarının iyileşmesine yol açıyor. " Duyuruda ayrıca, Karadağ'ın daha güçlü kalkınmasına katkıda bulunan kamu stratejik yatırımlarına özel bir vurgu yapıldığı belirtiliyor.

Kamu Yatırımları Konseyi, kamu yatırımlarının iyileştirilmesi, Karadağ Sermaye Bütçesindeki faaliyetlerin ve diğer altyapı geliştirme projelerinin daha verimli koordinasyonu ve uygulanmasına yönelik yeni kurumsal çerçevenin bir parçasıdır. Önümüzdeki dönemde ulaştırma, enerji, eğitim sektörlerinde yeni altyapı projelerinin başlatılması ve Karadağ'ın ekonomik kalkınması için yeni ön koşulların yaratılması üzerinde durulacak.

 

Kaynak: Cafe Del Montenegro Haber Sitesi (CDM)

Yayımlayan: Podgoritsa Ticaret Müşavirliği