Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Avustralya Güneş Enerjisi Üretimine Yönelik 653 Milyon Dolar Yatırım Kararı Aldı

Avustralya hükümeti, yerli güneş paneli üretimini desteklemek amacıyla 1 milyar A$ (653 milyon $) tutarında bir fon oluşturulduğunu açıkladı. Başbakan Anthony Albanese tarafından yapılan açıklamada bu girişimin ülkenin kömür enerjisinden yenilenebilir enerjiye geçiş çabalarının bir parçası olduğunu kaydedildi. 2022 yılında göreve gelmesinden bu yana 40 milyar A$'dan fazla yatırım taahhüdünde bulunan hükümetin yeni yenilenebilir enerji projelerini desteklemek için yatırımları önemli ölçüde arttırdığı görülmektedir. Bu yatırımla Avustralya, 2030 yılına kadar enerji şebekesinde %82 oranında yenilenebilir enerji elde etmeyi hedeflemektedir ki bu da mevcut %40'lık orandan önemli bir artış anlamına gelmektedir.

Avustralya, her üç evden birinde bulunan güneş panelleriyle konut çatılarında dünyanın en yüksek güneş paneli kurulum oranına sahip olmasına rağmen, bu panellerin yalnızca %1'i yerel olarak üretilmektedir. Yeni fonun, özellikle AGL Energy'nin eski Liddell Elektrik Santrali sahasındaki üretime odaklanarak, üretim sübvansiyonları ve hibeler yoluyla bu açığı kapatacağı beklenmektedir.

Diğer yandan, Albanese güneş panellerinin yerli üretiminin COVID-19 salgını sırasında yaşananlar gibi potansiyel ticari aksaklıkları azaltacağına dikkat çekmiştir. Ayrıca, kömürle çalışan elektrik santrallerinin aşamalı olarak kapatıldıkça bu girişimin iş olanakları sağlaması beklenmektedir.

Program Avustralya Yenilenebilir Enerji Ajansı (ARENA) tarafından yürütülecek olup, geliştirme ve tasarım İklim Değişikliği, Enerji, Çevre ve Su Bakanlığı (DCCEEW) ile iş birliği içinde yapılacaktır. Detaylı bilgilere https://arena.gov.au/news/1-billion-boost-for-australian-solar-pv-manufacturing/ adresinden ulaşılabilmektedir.