Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Fas’ın Inditex’in Tedarikçileri Arasında Yükseliş Kaydettiği Açıklandı

İspanyol hazır giyim perakendecisi “Inditex” firması, tedarik operasyonlarında Çin'e olan bağımlılığında önemli bir azalma olduğunu, bu stratejik geçişin, tedarik kaynaklarını çeşitlendirmeyi ve küresel lojistik zincirini optimize etmeyi amaçlayan bir yaklaşım kapsamında gerçekleştiğini duyurdu. 2022 ile 2023 yılları arasında Inditex, Çin'e olan bağımlılığını toplam tedariğinin %29'undan %27'sine düşürmeyi başardı. Bu tedarik düşüşü, başta İspanya, Portekiz, Türkiye ve Fas olmak üzere diğer ülkelerden kaynaklı tedarikteki artışla dengelenmektedir. Geçen yılın sonunda bu ülkeler Inditex'in tedariğinin yaklaşık %48'ini sağlarken, geri kalan %52'lik kısım, Hindistan, Bangladeş, Vietnam, Kamboçya, Çin ve Pakistan tarafından sağlanmıştır.

2023 yılında, Fas’ın tedarikçi sayısında bir önceki yıla göre %18'lik bir artış kaydedilerek Fas Inditex'in ana tedarikçisi oldu. Söz konusu bu artış Portekiz ve Türkiye'yi tedarikçi sayısı açısından alt sıralara düşürdü. Ancak hazır giyim fabrikası sayısı ve işçi sayısı açısından bakıldığında, Fas'ın 348 fabrikası ve 94.563 çalışanıyla karşılaştırıldığında, Türkiye 847 fabrika ve 330.000'den fazla çalışanla liderliğini sürdürmektedir. Çin'e olan bağımlılığın azalmasına rağmen Çin, önemli sayıda tedarikçisi ve yüzbinlerce işçi çalıştıran hazır giyim fabrikalarıyla Inditex'in Asya'daki ana tedarikçisi olmaya devam etmektedir.

Öte yandan, İspanya’da 2023 yılında, tedarikçi sayısı, hazır giyim fabrikaları ve işçi sayısında azalış olmasına karşın, Inditex, 2023 yılında % 10,4’lük büyüme ve % 30,3’lük net kar gibi rekor finansal sonuçlar elde etti.

Kaynak: https://www.lopinion.ma/Pret-a-porter-Inditex-opte-pour-le-Maroc-au-detriment-de-la-Chine_a51803.html