Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

İnşaat ve Sanayi Üretiminde Artış

Çek Cumhuriyeti'nde sanayi üretimi, Şubat ayında yıllık % 0,7 oranında artmıştır. Aylık %1,9 olarak kaydedilen artışın temel sebebi, otomobil üretimi sayesinde yapılan otomotiv üretim siparişleridir. Üretim artışı, gıda ve kimya endüstrileri tarafından da desteklenmiştir. Bununla birlikte baz etkisi de önemli bir etkendir.

Motorlu kara taşıtlarının üretimi bir önceki yılın Şubat ayına kıyasla % 9,2 oranında artmıştır. Gıda sektöründe yüzde 6,6, kimya sektöründe ise yüzde 7,9 oranında artış yaşanmıştır. Kağıt, giyim, elektronik cihazlar ve kauçuk/plastik ürünler gibi sektörlerde yıllık bazda daha iyi performans gözlemlenmiştir. Şubat ayında sanayide yıllık bazda aşağı yönlü etki ise, makine ve teçhizat üretiminde, % 12,7 oranında düşüşle görülmüştür. Elektrik, gaz ve ısı üretimi ve dağıtımındaki son on yılda dikkat çeken düşüş; sıcak hava, düşük gaz tüketimi ve kömürle çalışan enerji santrallerindeki üretimin azalmasından kaynaklanmıştır. Kömür madenciliğinin yıllık bazda neredeyse dörtte bir oranında düştüğü kaydedilmiştir.

Sanayi şirketlerinden gelen yeni siparişlerin değeri ise yıllık % 8,8 oranında artmıştır. Yurt dışından gelen yeni siparişler % 8,2, yerli siparişler ise % 9,9 oranında artmıştır. "Sanayideki yeni siparişlerin değerindeki büyüme en çok motorlu taşıt üretiminden etkilenmiştir. Otomobil üretiminde yeni siparişlerin değeri yıllık bazda % 25,2 oranında artarken, ana metal, metalurji ve dökümhane üretimindeki yeni siparişlerin değeri neredeyse dörtte bir oranında düşmüştür. Bu durumda özellikle inşaat sektörü, otomotiv sektörü veya mühendislik endüstrisinden gelen çeliğe yönelik talepte uzun vadeli azalmanın etkili olduğu belirtilmiştir.

Aylık bazda, sanayideki yeni siparişlerin değeri % 4,8 oranında artarken, kayıtlı çalışan sayısının ortalaması, geçen Şubat ayına göre % 2,1 oranında azalmıştır.

İnşaat sektöründe ise Mayıs 2022'den bu yana en yüksek büyüme verisi kaydedilmiştir: Dört aylık düşüşün ardından Çek Cumhuriyeti'ndeki inşaat üretimi Şubat ayında yıllık bazda % 3,6 oranında artmıştır.