Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Şili'nin Önde Gelen Çelik Üreticisi Huachipato Faaliyetlerini Askıya Alma Kararından Vazgeçti

Geçtiğimiz ay, son yıllarda Çin Halk Cumhuriyeti ile çelik üretiminde rekabette zorlanan Şili’nin önde gelen çelik üreticilerinden Huachipato (Compañía Siderúrgica Huachipato -CSH), çelik üretimine ilişkin faaliyetlerini süresiz olarak askıya aldığını duyurmuş ve söz konusu gelişme ülkede büyük yankı uyandırmıştır. Söz konusu karar, Çin menşeli çelik ithalatına yönelik Şili’de başlatılan anti-damping soruşturması sonucunda ilgili komisyonca verilen tavsiye kararının açıklanmasının ardından duyurulmuştur. İlgili kararda, Çin’den yapılan ithalatta düzensizliklerin tespit edildiği ifade edilerek Şili’ye Çin’den yapılan çelik çubuk ve bilya ithalatına yönelik ortalama %15.3 oranında anti-damping vergisi uygulanması tavsiye edilmiştir. Kararın ayrıntılarına bakılacak olursa, Şili’nin çelik bilya ithalatının toplam %85’ini karşılayan 3 farklı Çinli firmaya %9.2, %14.2 ve %22.5 oranlarında anti-damping vergisi uygulanması önerilmiş olup yine Şili’nin çelik çubuk ithalatının tamamını karşılayan 4 farklı Çin firmasına da %10.3, %10.4, %19.8 ve %19.8 oranlarında vergi uygulanması tavsiye edilmiştir.

Diğer taraftan, Huachipato yönetimince Çin menşeili ürünlerin normal piyasa fiyatının %40 oranında altında olması dolayısıyla oluşan haksız rekabet karşısında söz konusu Komisyonca tavsiye edilen vergi oranının oldukça düşük bulunması sebebi ile çelik üretimine ilişkin faaliyetlerine daha fazla devam edilemeyeceği belirtilmiştir. Anılan firma, en az ortalama %25 düzeyinde vergi uygulanmasını talep etmiş ancak karşılık bulamamıştır.

Hükümet tarafından, anti-damping komisyonunca tavsiye edilen vergi oranının son on yıllardır verilen en yüksek oran olduğu, ancak buna rağmen anılan şirketin aldığı karar sonrasında faaliyetlerini sürdürebilmesi amacıyla alternatif çözüm yollarının araştırılacağı ifade edilirken ülkede faaliyet gösteren meslek kuruluşları anılan firmanın kararı sonrası ülke genelinde faaliyet gösteren en az 1100 adet KOBİ niteliğindeki firmanın etkileneceğini ve 88.000’den fazla kişinin işsiz kalacağını vurgulamıştır. 

Bu bağlamda, ilgili firmanın faaliyetlerine devam edebilmesi için yürütülen girişimler sonuç vermiş ve çelik üreticisi Compañía de Acero del Pacífico (CAP) tarafından Şili Rekabet Kurumu (CMF)'na sunulan rapor sonrasında CMF tarafından Çin'e yönelik anti-damping vergi oranları artırılarak "geleneksel öğütme bilyalarının üretimi için kullanılan çelik çubuklar" için %24.9, taşlama için çelik bilyalara yönelik ise %33.5 olarak belirlenmiştir.

Huachipato yönetimince karar büyük bir memnuniyetle karşılanmış ve kararın piyasa dengesi ile adil rekabet koşullarının yeniden oluşmasına yardımcı olacağı gerekçesiyle faaliyetlerini askıya almaktan vazgeçtiğini duyurmuştur.

Sektör temsilcileri tarafından da olumlu karşılanan karar sonrasında ulusal çelik piyasasının rahatlayacağı ve ulusal çelik sektörünün ülke ekonomisine katma değer sağlamaya devam edeceği vurgulanmıştır.