Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Dünya Bankası Mali'ye Enerji Arzının İyileştirilmesi İçin Fon Sağlayacak

Mali Ekonomi ve Maliye Bakanı Alousséni SANOU, 15-20 Nisan 2024 tarihlerinde Washington'da (ABD) düzenlenen Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası Grubu 2024 Bahar Toplantılarına katılmıştır. Bakan, Dünya Bankası'nın Batı ve Orta Afrika'dan sorumlu Başkan Yardımcısı Ousmane Diagana, Banka'nın sektörel direktörleri ve Mali ekibiyle bir araya gelmiştir.

Görüşmeler sırasında Ekonomi ve Maliye Bakanı Mali'deki sosyo-ekonomik durumu ve kaydedilen ilerlemeyi özetlemiş;  başta halkın temel sosyal hizmetlere erişimi olmak üzere uygulanacak kalkınma projeleri açısından öncelikleri açıklamıştır. Bakan ayrıca, bazı projelerin ülkenin gerçek ihtiyaçlarını daha iyi karşılayacak şekilde yeniden yapılandırılması çağrısında bulunmuştur.

Bakan Sanou, Dünya Bankası’nın Mali'de 1,500 milyar CFAF değerinde projeyi finanse ettiğini, MIQRA projesi kapsamında ek fon tahsis edilecek olan okul inşaatı projesi de dahil olmak üzere birçok konuda Dünya Bankası ile anlaşmaya vardıklarını, enerji arzını iyileştirme çabalarının bir parçası olarak, EDM SA’nın (Energie du Mali) yakıt ve enerji alımlarını Senegal Nehri Kalkınma Örgütü (OMVS-Organisation pour la mise en valeur du fleuve Sénégal) ülkelerinden karşılamasını sağlamak ve ayrıca enerji arzı çeşitliliğini artırmak için fotovoltaik altyapı inşa etmeye yönelik projeleri desteklemek üzere Mali'ye 60 milyon dolar fon sağlayacağını, Sevaré-GAO yolunun (RN-16) kısmi finansmanı için Dünya Bankası'na tekrar başvurulduğunu belirtmiştir.

IMF Direktör Yardımcısı ve Afrika Direktörü ile yapılan görüşmeler esas olarak Mali’ye Hızlı Kredi Kolaylığı (RCF) sağlanması ve IMF Kuruluş Anlaşması'nın 4. maddesi kapsamında bir Konsültasyon gerçekleştirilmesi konularına odaklanmıştır. Mali’nin merkez ve kuzey bölgelerinde okulların ve sağlık merkezlerinin yeniden inşası ve geri dönen ailelere gıda ve acil durum kitleri sağlanması amacıyla 90 ila 100 milyon dolar değerinde hızlı kredi imkanı oluşturulmasına karar verilmiştir.