Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Dünya Bankası’nın Nijerya Ekonomisinin Geleceğine İlişkin Tahminleri

Dünya Bankası, Nijerya'nın enflasyon oranının bu yıl yaklaşık yüzde 24,8'e, 2026'da ise yüzde 15,1'e düşeceğini tahmin ediyor. Banka, öngörülen düşüşün gerekçesini, Nijerya'daki para politikasının sıkılaştırılması ve döviz kurunun istikrara kavuşturulmasına ilişkin atılan adımlar olarak belirtti.

Dünya Bankası, "Afrika'nın Nabzı" başlıklı Raporunda, reformların Nijerya'da büyümeyi teşvik edeceğine dikkat çekti. Diğer yandan, yeterli yapısal reformlar hayata geçirilmediği sürece petrol dışı sektörde yavaş bir büyüme görüleceği belirtildi.

Söz konusu Raporda, makroekonomik ve mali reformların yavaş yavaş sonuç vermeye başlamasıyla birlikte Nijerya'da büyümenin 2024'te %3,3, 2025 ve 2026'da ise %3,6 olacağı öngörüldü. Daha yüksek büyümeyi teşvik etmek için yapısal reformlara ihtiyaç duyulacağının belirtildiği Raporda, ortalama enflasyonun 2024'te yüzde 24,8 seviyesinde yüksek seyredeceği; ancak, para politikasının sıkılaştırılması ve döviz kurundaki istikrarın etkisiyle 2026'da kademeli olarak yüzde 15,1'e gerilemesinin beklendiği ifade edildi.

Diğer yandan, Nijerya'nın büyüme projelerinin Batı ve Orta Afrika'daki emsalleriyle karşılaştırıldığında çok düşük olduğu belirtildi.