Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Federal Hükümet, 750 Milyon Dolarlık Dünya Bankası Kredisiyle Nijerya'Ya Güneş Enerjisi Desteği Sağlayacak

Federal hükümet, ülkedeki hizmet verilmeyen ve yetersiz hizmet verilen bölgelerdeki mini güneş enerjisi şebekelerinin geliştiricilerine ve operatörlerine sübvansiyon sağlamayı planlıyor. Söz konusu sübvansiyon, Yenilenebilir Enerji Ölçeklendirmesi Yoluyla Dağıtılmış Erişim (DARES) projesi kapsamında Dünya Bankası onaylı 750 milyon dolarlık kredi yoluyla sağlanacak.

 

Kredinin finansman anlaşması, Dünya Bankası Nijerya Ülke Direktörü Shubham Chaudhuri tarafından 19 Şubat 2024'te, Maliye Bakanı Wale Edun tarafından ise 31 Mart 2024'te imzalandı.

Kredi projesi temel olarak özel sektör liderliğindeki dağıtılmış yenilenebilir enerji girişimlerinde artış yoluyla hem hanelere hem de mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelere elektrik arzını artırmayı amaçlıyor.

 

Finansman hakkında

Dünya Bankası'ndan alınan kredi üç ayrı bölüm halinde yapılandırılmış olup, kümülatif olarak 750 milyon dolarlık toplam mali paketi oluşturmaktadır. Bu paket, her biri projenin farklı yönleri için ayrılmış ve gerektiğinde para birimi dönüştürmelerine tabi olan 350 milyon $, 250 milyon $ ve 150 milyon $ tutarındaki kredilere bölünmüştür.

 

Federal Enerji Bakanlığı, Nijerya Elektrik Yönetim Hizmetleri Ajansı (NEMSA), Federal Çevre Bakanlığı, Nijerya Elektrifikasyon Düzenleme Komisyonu (NERC) ve Federal Maliye Bakanlığı'nın önemli desteğiyle, bu projenin ana uygulayıcıları Kırsal Elektrifikasyon Ajansı (REA) ve Lagos Eyaleti Elektrik Kurulu'dur.