Fas Veliaht Prensi Moulay El Hassan, El Jadida ilinin Lamharza Essahel ilçesinde, Afrika'daki, türünün en büyük tesisi olan Kazablanka deniz suyu tuzdan arındırma tesisinin inşaat çalışmalarını başlattı. 7,5 milyonluk bir nüfusun, yıllık üretim kapasitesi 300 milyon m3 olan tesisten faydalanacağı tahmin edilmektedir. Söz konusu tesis projesi, Kral 6. Mohammed tarafından 2020 yılında başlatılan ve toplam maliyeti 143 Milyar Dirheme ulaşması tahmin edilen “2020-2027 Ulusal İçme Suyu Temini ve Sulama Programı”nın “Su arzı iyileştirilmesi” ekseni kapsamına girmektedir. Kazablanka, Settat, Berrechid, Bir Jdid şehirlerinin ve komşu bölgelerin artan su ihtiyacını karşılayacak olan istasyon, 50 hektarlık bir arazi üzerinde bir kamu-özel ortaklığı kapsamında yapılacaktır.
İki aşamada inşa edilecek istasyon projesi için tahsis edilecek toplam bütçenin 6,5 Milyar Dirhem olduğu belirtildi. Bu büyük ölçekli proje, ters ozmoz yoluyla deniz suyu tuzdan arındırma ünitesinin yanı sıra, üretilen içme suyu için üç pompalama istasyonu, üç depolama sarnıcı ve yaklaşık 130 kilometrelik bir su dağıtım şebekesi içermektedir. Bu içme suyu dağıtım sistemi, kamu fonları tarafından 3 Milyar Dirhem bütçe ile finanse edilecektir. 2026 yılı sonunda devreye alınması planlanan ilk aşamada, istasyonun günde 548.000 m3 (yılda 200 milyon m3) arıtılmış su, ikinci aşamada (2028 yılı içinde) ise günde 822.000 m3 (50 milyonu tarımsal kullanım için olmak üzere ilave 100 milyon m3) arıtılmış su kapasitesine ulaşması beklenmektedir.
Kaynak: https://www.mapexpress.ma/actualite/activites-princieres/sar-prince-heritier-moulay-el-hassan-lance-construction-station-dessalement-casablanca-grande-dafrique-devant-beneficier-75-millions-dhabitants/