Özbekistan Cumhurbaşkanı 23 Temmuz'da mücevher üretiminin geliştirilmesi ve rekabet gücünün sağlanmasına ilişkin bir kararname imzaladı.
2025 yılı sonuna kadar değerli metal ve taşlardan yapılan mücevher ve diğer ürünlerin yıllık üretiminin 1 milyar dolara, ihracatın ise 100 milyon dolara ulaşması planlanıyor.
Belgeye göre 2024-2026 yıllarında Buhara ve Namangan vilayetlerinde birer, Taşkent'te ise iki kuyumculuk merkezi kurulacak ve girişimciler için gerekli altyapı oluşturulacak.
1 Ocak 2025'e kadar, devlete ait gayrimenkullerin tek bir mülk olarak veya parçalara (kısımlara ve tesislere) bölünerek, bedelinin taksitle ödenmesi koşuluyla, içlerinde kuyumculuk merkezlerinin faaliyetlerinin daha sonra düzenlenmesi için uzun vadeli kiralama veya mülkiyet yoluyla işletmelere ve ticari bankalara devredilmesine yönelik tedbirler alınacaktır.
Kararname uyarınca kurulan kuyumculuk merkezlerinde faaliyet gösteren kuyum imalatçılarına vadeli ödeme koşulu ile kıymetli maden satışı yapılırken:
- ödemelerin 90 gün içinde yapılan kısmına faiz uygulanmaz;
- 91'inci günden 180'inci güne kadar yapılan ödemeler için yıllık %3 oranında faiz tahakkuk ettirilir.
1 Ağustos'tan itibaren, “geçici ihracat” gümrük rejimi kapsamında yabancı sergi ve fuarlarda sergilenmek üzere ihraç edilen bitmiş mücevherattan 1 temel hesaplama birimi (340.000 som) ücret alınacaktır.
1 Ekim 2024'ten 1 Ekim 2027'ye kadar, Özbekistan'da üretilmeyen ve kuyumculuk sektöründe kullanılan ve onaylanmış listelere göre ithal edilen ekipman, ambalaj ve etiketleme ürünleri gümrük vergisinden muaf tutulacaktır.
1 Kasım'dan itibaren, yurtdışında üretilen ve gümrük vergilerinin ödendiğini teyit eden belgelere sahip olmayan mücevherlerin satış için sergilenmesi ve perakende ticarette satılması yasaklanacaktır. Aynı zamanda, bu prosedür 1 Eylül 2024 tarihinden önce muhasebeleştirilmiş (makbuz kesilmiş) mücevherler için geçerli olmayacaktır.
Kıymetli metallerin ve kıymetli metal kaplı metallerin hurda ve atıkları, lisansa dayalı olarak ihraç edilen belirli mallar listesine dahil edilecektir.
Tahlil Denetimi sonucu bulunmayan yarı mamul mücevherlerin Özbekistan gümrük bölgesi dışına ihracatı yasaklanacaktır.
Kişilerin, 200 g ağırlığa kadar gümüş, 65 g ağırlığa kadar altın ve diğer değerli metallerden yapılmış bitmiş mücevherleri ve yukarıdakilerden daha ağır eşyaları - yolcu gümrük beyannamesi temelinde - yolcu gümrük beyannamesi doldurmadan ihraç etmelerine izin verilecektir.
Kasım 2023'te bir cumhurbaşkanlığı kararnamesinin, 100 milyon som değerine kadar mücevheratın gümrük beyannamesi doldurulmadan Özbekistan'dan ihraç edilmesine izin verdiğini belirtmek gerekir.
1 Ocak 2027 tarihine kadar Özbekistan'a ithal edilen işlenmiş mücevherat üzerindeki ithalat gümrük vergileri %20'den %10'a düşürülecektir.
1 Ocak 2025 tarihine kadar Taşkent, Buhara, Namangan, Semerkant ve Khorezm vilayetlerinde mücevher numunelerinin hızlandırılmış tespiti için hizmet verecek noktalar kurulacak. (Gazeta.uz)