Adriyatik-İyon Gaz Boru Hattı (IAP) ve Bar'daki LNG terminalinin inşasının Karadağ'ın geleceği için kilit öneme sahip projeler olduğunu, ülkenin enerji istikrarını iyileştirme ve uzun vadeli faydalar getirme potansiyeli taşıdığını Karadağ Madencilik, Petrol ve Gaz Bakanı Admir Şahmanoviç duyurdu.
''Pobjeda'' ile yaptığı röportajda bu projelerin sadece enerji güvenliğini artırmakla kalmayıp aynı zamanda altyapıyı güçlendirip bölgesel iş birliğine de katkı sağladığını söyledi.
Şahmanoviç, IAP'nin hem enerji, hem ekonomik hem de jeopolitik açıdan çok sayıda fayda sağlayacağını belirtti.
"Adriyatik-İyon gaz boru hattına bağlanmak, Karadağ'ın enerji kaynaklarını çeşitlendirmesine ve denizlerimizdeki potansiyel gaz kaynaklarının değerlendirilmesine olanak tanıyacaktır. Bu, özellikle piyasa kesintileri veya siyasi gerilimler durumunda enerji arzının istikrarını ve güvenliğini artıracaktır. Gaz boru hattının inşası, hem inşaat aşamasında hem de gaz boru hattının uzun vadeli işletilmesi ve bakımı yoluyla yeni istihdam yaratılması yoluyla ekonomik kalkınmayı teşvik edebilir." dedi Şahmanoviç.
Ek olarak, daha düşük enerji maliyetleri sanayi ve altyapıya yeni yatırımları çekebilir.
Gaz boru hattı Karadağ'ı bölgedeki ve ötesindeki enerji pazarlarına bağlayarak enerji sektöründe bölgesel işbirliğini kolaylaştıracak.
Şahmanoviç"Bu, Batı Balkanlar'ın Avrupa Birliği (AB) ile daha iyi siyasi ve ekonomik entegrasyonuna yol açabilir. Ayrıca bölgesel enerji koridorunda transit ülke rolü sayesinde Karadağ jeopolitik önemini artırabilir ve bu da uluslararası düzeyde siyasi ve ekonomik faydalar sağlayabilir." dedi.
İlgili Bakanlığın çalışmalarının da odak noktasında yer alacak geliştirme projelerinden biri de Bar'da LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz) terminalinin inşası için koşulların oluşturulmasıdır.
"Bu proje Karadağ için son derece stratejik öneme sahiptir ve enerji güvenliği, ekonomi, çevre koruma ve bölgesel işbirliği üzerinde uzun vadeli olumlu etkileri vardır. LNG terminali, enerji tedariğinde daha fazla esneklik sağlayarak küresel likit doğal gaz pazarına erişmemizi sağlayacak. Bar Limanı, Adriyatik Denizi'nde stratejik bir konuma sahiptir ve LNG'nin Batı Balkanlar ve ötesindeki ülkelere dağıtımı için bölgesel bir enerji merkezi haline gelebilir." dedi Şahmanoviç.
Bu, LNG'nin transit, depolama ve nakliyesi yoluyla ek gelir getirecek, bu da liman ve demiryolu şirketlerinin operasyonlarını önemli ölçüde iyileştirecek ve Karadağ'ın jeopolitik önemini artıracaktır.
"LNG teknolojisinin uygulamaya konması, Karadağ'da enerji alanında yeni teknolojilerin ve mesleki bilginin geliştirilmesini teşvik edebilir ve bu da ülkenin teknolojik tabanını ve kapasitelerini güçlendirebilir. Bu aynı zamanda Pljevlja Termik Santraline alternatif olabilecek bir gaz santralinin geliştirilmesine de temel oluşturacaktır." dedi.
Bakanlığın ana görevlerinden biri, kendisinin de açıkladığı gibi, petrol türevlerinin arz güvenliğine ilişkin 15. Faslın kapatılmasına yönelik temel kriterin hayata geçirilmesi olacak.
"Petrol türevlerinin arz güvenliğine ilişkin yasa acil bir prosedür kapsamında yakında kabul edilecek ve Bar'daki petrol depolarının yeniden inşasına ilişkin teknik belgeler hazırlık aşamasındadır. Zorunlu yakıt rezervlerinin depolanması için yeterli olmayan Bar'daki deponun yeniden inşasına ek olarak, Bijelo Polje'deki tankın da yeniden inşasını planlıyoruz" dedi Şahmanoviç.
Bu, toplam depolama ihtiyaçlarının karşılanmasının yanı sıra, petrol türevleriyle ilgilenen devlete ait tek şirket olan Montenegro Bonus şirketinin pazardaki rekabet gücünü de artırmayı mümkün kılacak.
Petrol rezervlerinin oluşturulmasına yönelik Eylem Planı'nın güncelleneceğini ve yasanın kabul edilmesinin ardından Avrupa Komisyonu'ndan doğrudan bütçe desteğiyle 6 milyon avro değerindeki ilk rezervlerin satın alınmasına yasal zemin oluşturulacağını da duyurdu.
Petrol rezervleri, enerji güvenliğini sağlamak, kesintiler durumunda piyasayı istikrara kavuşturmak, uluslararası yükümlülükleri yerine getirmek ve ekonomiyi arz ve fiyattaki ani değişikliklerden korumak amacıyla oluşturulmaktadır.
Şahmanoviç hidrokarbon araştırmalarının Karadağ için olağanüstü öneme sahip bir faaliyet olarak kabul edildiğini belirtti.
Şahmanoviç'e göre Karadağ denizinde hidrokarbonların keşfi, ülkenin yaşam standardının ve ekonomik büyümesinin artırılmasında önemli bir etkiye sahip olacak yeni bir endüstrinin gelişmesine yol açabilir.
"Şu anda Karadağ deniz yatağının 3 boyutlu keşfi için halka açık bir çağrı hazırlama aşamasındayız. Avrupa'nın yeşil geçiş eğilimini akılda tutarak, bu çağrının ana amacı, Karadağ denizindeki hidrokarbon potansiyeli hakkındaki bilgi düzeyini, gaz beklentilerinin belirlenmesine özel vurgu yaparak arttırmaktır" dedi Şahmanoviç.
Uzun yıllardır madencilik sektörünün geri planda kaldığını, kamuoyunda Karadağ'ın bu alanda potansiyeli olmadığı, madenciliğin başlı başına çevreye zararlı olduğu ve toplum için hiçbir değerinin olmadığı yönünde yanlış bir algının oluştuğunu açıkladı.
"Biz bunu değiştirmek istiyoruz, sosyal sorumlu madenciliğin ilkelerini tanıtmak, toplum ve ilgili kurumlarla işbirliği içinde sürdürülebilir modeller bulmak, ülkemize yatırım yapacak seçkin yatırımcıları çekecek, çevre koruma standartlarına saygı duyarak iş ortamı yaratacak bir iş ortamı yaratmak istiyoruz. " diye tamamladı Şahmanoviç.
Kaynak: Karadağ Haber Ajansı (MİNA)
Yayımlayan: Podgoritsa Ticaret Müşavirliği