Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Avrupa Mahkemesi'nin Apple vergisi davasına 10 Eylül'de karar vereceği bildirildi

Avrupa Adalet Divanı'nın teknoloji devi Apple ve İrlanda'yı içeren 13 milyar €'luk vergi davasında son kararını 10 Eylül'de vereceği bildirilmiştir.

Sekiz yıl önce yapılan bir Avrupa Komisyonu soruşturmasında, 1991 ve 2007'de Apple'a yönelik verilen iki vergi kararının "1991'den beri Apple'ın İrlanda'da ödediği vergileri önemli ölçüde ve yapay olarak düşürdüğü" sonucuna varılmıştır. Komisyon, teknoloji şirketinin 2003-2014 yılları arasında toplam 13,1 milyar €'luk vergileri eksik ödediğini tespit etmiş ve şirketin bu miktarı 1,2 milyar €'luk faizi ile birlikte İrlanda'ya ödemesini emretmiştir.

Apple ve İrlanda’nın karara itirazı sonucu dava Eylül 2019'da görülmüş ve ertesi yıl Temmuz ayında mahkeme, Komisyon'un bulgularının iptaline karar vermiştir. Komisyonun bu kararı kabul etmemesi üzerine yaptığı temyiz başvurusu geçtiğimiz yıl Mayıs ayında görülmüş ve Başsavcının görüşü geçtiğimiz Kasım ayında yayınlanmıştır.

Genel Mahkeme kararının iptal edilmesi ve davanın yeni bir karar için bir alt mahkemeye geri gönderilmesi önerisinin ardından, Başsavcı, genel mahkemenin karar verirken bir dizi hukuk hatası işlediği yönünde görüş bildirmiştir. Başsavcının görüşü bağlayıcı olmasa da çoğu durumda, bu görüşün üst mahkeme tarafından da takip edilmesi beklenmekte olup, mahkemenin 10 Eylül'deki kararı bağlayıcı olacaktır.

Eğer görüş mahkeme tarafından onaylanırsa, bu karar İrlanda ve Apple şirketinin, AB devlet yardımı kurallarına aykırı olarak şirketin İrlanda devleti tarafından özel bir muamele görmediğine ilişkin süre gelen savunmalarında önemli bir geri adım olacaktır.