Asya Kalkınma Bankası (ADB) Issık Göl çevresindeki yolun iyileştirilmesine yönelik bir proje için 109,5 milyon dolarlık finansmanı onayladı. Konuya ilişkin yerel kaynakllarda yer alan bilgilerde aşağıdaki hususlar bildirilmektedir.
Proje, CAREC Koridoru-1'in bir parçası olan Barskoon'dan Karakol'a kadar olan bölümde 75,2 kilometrelik yolun yapımını içeriyor.
Proje, artan trafik akışını karşılamak için yolu iki şeritten dört şeride genişletecek. Proje aynı zamanda iklim değişikliğine uyum önlemleri alacak, yaya tesislerini, dinlenme alanlarını, otobüs duraklarını ve sokak lambalarını iyileştirecektir.
Proje ayrıca Ulaştırma Bakanlığı'nın yol altyapısını yönetme, yol güvenliğini artırma ve karbon emisyonlarını azaltma konusundaki kurumsal kapasitesini güçlendirecektir. Buna ek olarak, temiz bir ulaşım geçiş stratejisi geliştirecek ve kadınların ulaşım yönetimine katılımını artırmak için bir cinsiyet politikası uygulayacaktır.
ADB ile Kırgızistan arasındaki 30 yılı aşkın ortaklık çerçevesinde 87 milyon doların imtiyazlı bir kredi, 22,5 milyon doların ise Asya Kalkınma Fonu'ndan sağlanan bir hibe olduğu kaydedildi.
Kaynak: https://www.akchabar.kg/ru/news/abr-videlit-1095-mln-na-stroitelstva-dorogi-vokrug-issik-kulya-dowfxldmfdoikked
https://economist.kg/potok-grantov-i-kreditov/2024/09/19/abr-odobril-109-5-mln-ghranta-i-zaima-na-stroitielstva-doroghi-vokrugh-issyk-kulia/
Firmalarımızın ilgili Kurumlar nezdinde bilgi edinme amaçlı girişimde bulunmalarında ve açıklanması muhtemel ilan ve ihale duyurularını takip etmelerinde fayda görülmektedir.
Asya Kalkınma Bankası Kırgızistan Temsilciliği
https://www.adb.org/where-we-work/kyrgyz-republic#contacts
K.C. Ulaştırma ve İletişim Bakanlığı
https://mtd.gov.kg/
