Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

IMF Danimarka İçin Madde IV Misyonu Ülke Raporunu Yayımladı

IMF Anlaşmasının IV. Maddesi uyarınca düzenli olarak (genellikle yıllık) istişarelerin bir parçası olarak üye ülkelerin ekonomik gelişmeleri izlenmektedir. Bu kapsamda, Danimarka'yı ziyaret eden IMF Heyeti tarafından açıklanan 2024 yılı Madde IV Misyonu Sonuç Bildirgesi akabinde IMF tarafından hazırlanan Danimarka Ülke Raporu yayımlanmıştır.

Söz konusu raporda, Danimarka ekonomisinin, ilaç sektöründeki istisnai artışın da etkisiyle güçlü bir şekilde büyümeye devam ettiği, buna karşılık, denizcilik ile bilgi ve iletişim teknolojisi sektörleri dışında ekonominin geri kalanının, talepteki durgunluğu yansıtacak şekilde nispeten durgun kaldığı, bu arada küresel enerji fiyatlarındaki düşüş ve cansız iç taleple birlikte enflasyonist baskıların son aylarda büyük ölçüde dağıldığı, Tyra doğalgazının yeniden açılmasının 2024 ve 2025 yıllarında büyümeye katkıda bulunacağı, diğer taraftan, küresel yavaşlama, Gazze ve İsrail'deki çatışmaların olası tırmanışı ve Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı ve derinleşen jeoekonomik parçalanmaların büyüme üzerindeki aşağı yönlü riskler olduğu belirtilmektedir.

Politika önceliğinde, mali sürdürülebilirliği riske atmadan uzun vadeli harcama baskılarını dikkate alarak maliye politikasının yakın vadeli konjonktürel koşullarla tutarlı bir şekilde yönetilmesi gerektiği, diğer öncelikler arasında finansal istikrarın sağlanmasının ve potansiyel büyümenin artırılması ve iklim hedeflerine ulaşmak için yapısal reformların sürdürülmesinin yer aldığı ifade edilmektedir.

Finansal sistemin sağlamlığını koruduğu, ancak hala riskli durumların mevcut bulunduğu, refah devletinin sürdürülmesi amacıyla işgücü arzının artırılması ve verimliliğin yükseltilmesi için reform çabalarının devam etmesinin gerektiği vurgulanmaktadır. Söz konusu rapora göre, reform öncelikleri arasında çalışma teşviklerinin artırılması, daha fazla yabancı yetenek kabul ederek beceri uyumsuzluklarının ele alınması, aktif işgücü piyasası politikalarının modernize edilmesi ve göçmen kökenli çocuklar için eğitim sonuçlarının iyileştirilmesi yer almaktadır. İklim etkisinin azaltılması hedeflerine ulaşmak ve iklim değişikliğine hazırlanmak için daha fazla adım atılması gerektiği de ifade edilmektedir.