Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Cari Açık Nisan 2023'ten Bu Yana İlk Kez GSYİH'nın %2'sini Aştı

Brezilya'nın 2024 yılı eylül ayına kadar olan 12 ayda cari açığı 45,8 milyar ABD Doları olarak gerçekleşmiş olup; bu da Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYİH) %2,07'sine eşdeğerdir. Merkez Bankası'nın verilerine göre, Nisan 2023'ten bu yana ilk kez sonuç GSYİH'nın %2'sini aşmıştır.

Cari işlemlerin sonuçları yılbaşından bu yana kötüleşmektedir. Ocak ayında, 12 ay boyunca biriken açık 17,2 milyar ABD doları veya GSYİH'nın %0,78'i kadardı. Bir ay sonra GSYİH'nın %0,75'ine düştü ve Eylül ayına kadar her ay artmaya devam etti.

Brezilya Merkez Bankası tarafından cari hesap açığındaki artışın ana faktörlerinin ticaret fazlasındaki azalma ve hizmet hesabı açığındaki yıl içindeki büyüme olduğu belirtilmiştir.

Kaynak: https://oglobo.globo.com/economia/noticia/2024/10/29/deficit-nas-transacoes-correntes-em-12-meses-supera-2percent-do-pib-pela-1a-vez-desde-abril-de-2023-veja-o-que-isso-significa.ghtml