Kırgızistan Doğal Kaynaklar, Çevre ve Teknik Gözetim Bakanlığı temsilcileri tarafından yapılan değerlendirmelere göre, nadir toprak metallerinin küresel madenciliğinin, artan küresel talebi karşılamak için önümüzdeki beş yıl içinde iki katına çıkması beklenmektedir.
Açıklandığına göre, dünyada yılda yaklaşık 125.000 ton nadir toprak elementi çıkarılmaktadır, ancak bu stratejik kaynaklara olan talep hızla artmaktadır.
Bakanlığa göre Kırgızistan madencilik sektörünün kârlı olabilmesi için jeolojik keşiflere büyük yatırım yapılması gerekiyor. Geçtiğimiz yıl Bakanlar Kurulu jeolojik alanın geliştirilmesi için 1 milyar som tahsis etti. Metal ve nadir toprak elementleri madenciliğinin geliştirilmesine ilişkin mevzuat düzenlemesi de ek bir itici güç olmuştur.
Sonuç olarak, iki proje ulusal öncelikler listesine dahil edildi - Kyzyl-Ompol ve Kutessai II. Bildirildiğine göre, Kutessai II yatağı benzersiz bir bileşime sahip: 17 temel nadir toprak elementinin yanı sıra burada 5 ek mineral daha bulundu.
Değerlendirmelere göre, Yeşil teknolojilere ve dijital dönüşüme geçişle birlikte nadir toprak metallerine olan talebin artmaya devam ettiği de ayrıca vurgulandı. Önümüzdeki yıllarda, madencilik hacimleri küresel pazarın ihtiyaçlarını karşılamayabilir, bu da Kırgızistan'ı bu maddelerin tedarik zincirinde umut verici bir katılımcı haline getiriyor.
Kaynak:https://24.kg/ekonomika/311449_obyemyi_dobyichi_redkozemelnyih_metallov_vmire_vyirastut_vdvoe_zapyat_let_/