Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Özbekistan ve Türkiye Ortaklığı Güçlendiriyor: Zangiata'da Ostim Global Sanayi Klasteri Açıldı

28 Kasım'da Taşkent bölgesinin Zengiata ilçesinde Özbek-Türk Ostim Global klasterinin açılışı yapıldı.

Etkinlik, Ostim Birleşik Sanayi Bölgesi Başkanı Orhan Aydın başkanlığındaki Türk heyetinin ziyareti kapsamında gerçekleşti.

Ziyaret sırasında, her iki ülkeden 200'ün üzerinde büyük firmanın temsilcisinin bir araya geldiği Özbek-Türk iş forumu düzenlendi.

Katılımcılar, Özbekistan ile Türkiye arasındaki ticari, ekonomik ve yatırım iş birliğinin güçlendirilmesine yönelik olasılıkları tartıştılar.

Özbekistan Yatırımlar, Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Akram Aliyev, Türkiye'nin ülkenin kilit ortağı olduğunu belirterek, ikili ticaret hacminin son 5 yılda 1,3 kat arttığını vurguladı.

Ona göre, iki devletin liderleri adına ticaret cirosunun 5 milyar dolara çıkarılması için çalışmalar sürüyor.

Ayrıca, ürün listesinin genişletilmesinin tartışıldığı tercihli ticarete ilişkin imzalanan anlaşmayı da hatırlattı.

Şu anda tercihli ticaret anlaşması kapsamında 12 tür mal takası yapılıyor.

Özbekistan Yatırımlar, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Dış Ticaret Dairesi Başkanı Inomcon Abdurakhmanov, Türkiye'nin Özbekistan'ın dış ticaret stratejisinde önemli bir rol oynadığını vurguladı.

2024 yılının ilk on ayında ülkeler arasındaki ticaret cirosu yüzde 34 artarak 2,5 milyar dolara ulaştı.

Ona göre, özel olarak oluşturulmuş bir çalışma grubu ticari engellerin ortadan kaldırılması ve prosedürlerin basitleştirilmesi üzerinde çalışıyor.

Forum kapsamında Özbek ve Türk firma temsilcilerinin iş birliği fırsatlarını görüştüğü B2B görüşmeler gerçekleştirildi.

Öğleden sonra Ostim Global klasterinin açılış töreni gerçekleşti.

Ankara'nın en büyük sanayi bölgelerinden biri olan Türk şirketi Ostim'in katılımıyla yeni sanayi kompleksi oluşturuluyor. 1967 yılında kurulan şirket, 6.200'den fazla girişimciyi bir araya getirerek havacılık, enerji ve otomobil imalatı dahil 17 sektörde faaliyet gösteriyor. Yıllık ihracat hacmi ise yaklaşık 1,5 milyar dolar.

Ostim Global klasteri, 90 hektarlık bir rezervle birlikte 100 hektarlık bir alanı kapsıyor. Projenin toplam maliyetinin 150 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor.

Bölgede bir alışveriş merkezi, tıbbi klinik, okul, otel, araştırma ve sertifikasyon merkezleri ile gençlerin işgücü piyasasında talep gören uzmanlıkları edinebilecekleri meslek yüksekokulu inşa edilecek.

Ostim temsilcisi, yeni klasterin 400'den fazla sanayi bölgesinin başarıyla faaliyet gösterdiği Türkiye'nin deneyimine dayanan yenilikçi bir ekosistemi kullanacağını kaydetti.

Sanayi bölgesinde yüksek teknolojili üretim konusunda uzmanlaşmış firmaların konumlandırılması planlanıyor.

İlk üye Türk Hektaş, bitki koruma ürünleri üretecek. 10 hektar arazi üzerinde yer alacak ve 2026 yılının Aralık ayında üretime başlayacak.

Ayrıca bölge, binaların çatılarında güneş panelleri de dahil olmak üzere enerji tasarrufu sağlayan altyapıyla donatılacak.

İnşaatın ilk aşamasında yaklaşık 120 bin metrekarelik alan kullanılacak. Klaster sadece endüstriyel tesisleri değil aynı zamanda anaokulları, tıbbi kurumlar ve idari binalar gibi sosyal altyapıyı da içerecek.

Üyelere 24 saat hizmet verilecek.

Ostim temsilcisi, bu tür bölgelerin oluşturulmasının Özbekistan'da yatırım çekilmesine ve yenilikçi üretimin geliştirilmesine yardımcı olduğunu vurguladı. (Uzdaily.uz)