Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Özbekistan'ın Büyük Şehirlerinde Zararlı Üretim Tesislerinin Faaliyete Geçirilmesi 1 Mayıs'tan İtibaren Durdurulacak

Özbekistan'ın büyük şehirlerinde çevreye zarar veren yeni işletmelerin faaliyete geçmesi durdurulacak. Bu yasak, 2025 yılı Devlet Programı'nın uygulanmasına yönelik Cumhurbaşkanı Kararnamesinde yer alıyor.

Belgeye göre, 1 Mayıs'tan itibaren asbest ve çimento, çamur ve cüruf üretimi yapan işletmelerin yanı sıra deri ve tabaklama ile kümes hayvancılığı yapan fabrikaların faaliyetleri yasaklanacak.

Kısıtlamalar, işletmelerin modern toz toplama ve gaz temizleme sistemleri ile donatılmadan kömür yakılmasını, toksik karışım ve kimyasallar kullanılarak cam üretimi yapan tesisler, demir ve demir dışı metalurji tesisleri, son derece ve çok tehlikeli olarak sınıflandırılan I ve II tehlike sınıfındaki atıkların işlenmesi ve yakılması tesislerini etkileyecektir.

Ayrıca Bakanlar Kurulu, 1 Ekim'e kadar yasak kapsamına giren   işletmelerin ve yüksek enerji tüketimine sahip endüstriyel tesislerin  Taşkent, Nukus ve bölgesel merkezlerden aşamalı olarak taşınmasına yönelik teklifler sunacak.

2025 yılı programında ayrıca, Taşkent, Nukus ve bölgesel merkezlerde atmosfere zarar verebilecek yeni projelere yönelik çevre sertifikası verilmesinin 1 Mayıs'tan itibaren sonlandırılması öngörülüyor.

Çevre Koruma ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na göre, çevre için zararlı yeni işletmelerin inşasına getirilen kısıtlamalar ve mevcut 168 üretim tesisinin aşamalı olarak taşınması, bölgelerin çevresel sürdürülebilirliğini güçlendirecek.

Aynı zamanda sanayi bölgelerinde yeni istihdam yaratılacak, ulaşım yolları, elektrik, gaz ve su temin sistemleri gibi gerekli altyapı geliştirilecek. Etkin toz ve gaz temizleme sistemleri ile donatılmamış işletmelerin kapatılması, atmosfere salınan zararlı emisyonların önemli ölçüde azalmasına yol açacaktır.

Ayrıca kömür kullanan tüm işletmelere modern toz ve gaz temizleme sistemleri sağlanacak.

Ayrıca, endüstriyel atıkların işlenerek yapı malzemeleri üretiminde kullanılması, kümes hayvancılığında biyoenerji teknolojilerinin geliştirilmesi, dericilik fabrikalarında atık su arıtma sistemlerinin kurulmasına yönelik programların hayata geçirilmesi planlanıyor. (Uzdaily.uz)