Kırgızistan Enerji Bakanlığı Basın Servisinin bildirdiğine göre Chakan HPP JSC, Lebedinovskaya HES'in yeniden yapılandırılması projesi için Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile 13,8 milyon Avro tutarında bir anlaşma imzaladı.
Lebedinovskaya HES'in Alamedin HES kaskadının en büyük istasyonu olduğu bildirilmektedir. Santral 1943 yılında faaliyete geçmiştir, yıllık ortalama üretimi 33 milyon kWh'dir, ancak yıllar içinde santralin ekipmanları yıpranmış ve yeniden inşa edilmesi gerekmiştir.
Yeniden yapılanmanın bir parçası olarak aşağıdakilerin yapılması planlanmaktadır:
-kapasitenin 7,6 MW'tan 9,2 MW'a çıkarılması
-yıllık elektrik üretiminin %56 oranında artırılarak 53,5 mln. kWh'a çıkarılması
-tesisin verimliliğinin %90'a çıkarılması;
-HES işletiminin güvenilirliğinde artış;
-tesisin hizmet ömrünün 30-40 yıl uzatılması.
Chakan HES, 29 Mart 2024 tarihinde bir firma ile ihale dokümantasyonu ve şartnamesinin hazırlanmasının yanı sıra proje denetimi için danışmanlık hizmetleri sağlamak üzere bir sözleşme imzalamıştır. Yüklenicinin seçimi ise şu anda devam etmektedir. Yeniden inşanın 2027 yılı sonuna kadar tamamlanması planlanmaktadır.
Kaynak: https://economist.kg/enierghietika/2025/02/18/liebiedinovskuiu-ges-modierniziruiut-k-kontsu-2027-ghoda-na-eto-potratiat-eu13-8-mln/
Firmalarımızın ilgili Kurumlar nezdinde bilgi edinme amaçlı girişimde bulunmalarında ve açıklanması muhtemel ilan ve ihale duyurularını takip etmelerinde yarar görülmektedir.
Kırgızistan Enerji Bakanlığı
https://minenergo.gov.kg/
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) - Kırgızistan
https://www.ebrd.com/kyrgyz-republic.html
