Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Enflasyon Verileri Açıklandı

Merkezi İstatistik Ofisi'nin verilerine göre Ocak ayında %5,5 olan yıllık enflasyon Şubat ayında %5,6'ya yükselmiştir.       

Hizmet sektöründeki fiyat artışı %9,2'lik oranla yıllık bazda en büyük artış yaşanan sektör olurken, internet ve telefon maliyetleri %14,9, kiralar %12,2 oranında artmıştır.

Gıda fiyatları, un (%44,3), yemeklik yağ (%27,5) ve yumurtadaki (%24,7) önemli artışlarla birlikte %7,1 oranında yükselmiştir.

Macaristan Merkez Bankası (MNB), enflasyonun yüksek seyretmeye devam etmesi nedeniyle kısa vadede faiz indirimine gidilmesinin muhtemel olmadığını belirtmiştir.

Enflasyon verilerinin açıklanmasını müteakip 17 Mart'tan itibaren geçerli olmak üzere perakendecilerin kar marjlarına sınırlama getirileceği duyurulmuştur.

Düzenlemeye göre perakendecilerin 30 temel gıda maddesine yaptıkları zam %10'u geçemeyecektir. Yeni tedbirler Mayıs sonunda yeniden gözden geçirilecek ve gerekli görüldüğü takdirde uzatılacaktır.

Marj dondurmaya tabi 30 gıda maddesi arasında tavuk ve tavuk parçaları, hindi göğsü, çeşitli süt türleri, yemeklik yağ, margarin, tereyağı, un, patates, şeker, yumurta, peynir, yoğurt, peynir çeşitleri ve sarımsak gibi ürünler yer almaktadır.

 

 (hvg.hu; 24.hu; economx.hu; 444.hu; hirado.hu; forbes.hu)