Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

MERCOSUR, tarife muafiyetlerini genişletmeyi ve modernizasyonunu ilerletmeyi kabul etti

MERCOSUR Üye Devletlerinin Dışişleri Bakanları, bu Cuma günü (11.04.2025), Buenos Aires'teki San Martin Sarayı'nda bir araya gelerek bölgesel entegrasyona olan bağlılıklarını yeniden teyit ettikleri ve dinamik ve zorlu uluslararası bağlam karşısında bloğun bundan sonraki adımlarını tanımladıkları ortak bir açıklama yayınladılar.

Belgede bakanlar, entegrasyonu derinleştirme ve bloğun modernizasyonunu ilerletme yönündeki isteklerini dile getirdiler. Resmi metinde, "MERCOSUR'un güçlendirilmesi ve birliğine olan bağlılıklarını ve uluslararası bir durumun sunduğu fırsatlardan en iyi şekilde nasıl yararlanılacağını koordineli bir şekilde modernize etme ve araştırma konusundaki kararlılıklarını yinelediler" denildi.

En önemli açıklamalardan biri de Ortak Dış Tarife (OTT) Ulusal İstisna Listeleri'nin geçici olarak genişletilmesi kararıydı. Bu önlem, her Üye Devletin kendi listelerine 50'ye kadar ek tarife kodu eklemesine olanak tanıyacak ve stratejik ürünlere CET dışındaki tarifelerin uygulanması konusunda esneklik sağlayacaktır.

Bu bağlamda bakanlar, "Her Taraf Devletin Ortak Dış Tarifesine İlişkin Ulusal İstisnalar Listesinin geçici olarak 50 tarife koduna kadar genişletilmesi gerektiği konusunda mutabakata vardılar ve ilgili Ulusal Koordinatörlere, ilgili iç prosedürlere uygun olarak bu anlayışın uygulanması talimatını verdiler."

Dışişleri Bakanları ayrıca, Singapur ile ticaret anlaşmasının imzalanması ve Avrupa Birliği ile müzakerelerin sonuçlandırılması gibi bloğun dış gündemindeki ilerlemeye dikkat çekti. “Ayrıca, Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ve Birleşik Arap Emirlikleri ile anlaşmalara öncelik verme niyetlerini dile getirerek, her iki müzakerenin de mevcut dönemde sonuçlandırılmasını amaçladılar.”

MERCOSUR modernizasyon süreci önümüzdeki haftalarda da devam edecek: Ortak Pazar Grubu 23 ve 24 Nisan'da toplanacak, ardından 2 Mayıs'ta Dışişleri Bakanları toplantısı yapılacak. Bu toplantılar, Temmuz ayında yapılması planlanan Ortak Pazar Konseyi'nin XNUMX. Olağan Toplantısı ve MERCOSUR Başkanlar Zirvesi için hazırlık niteliğinde olacak.

 

kaynak: https://aduananews.com/en/el-mercosur-acuerda-ampliar-excepciones-arancelarias-y-avanzar-en-su-modernizacion/