Afrika İhracat-İthalat Bankası (Afreximbank), Nijerya’da petrol dışı ihracatı artırmak ve sanayi büyümesini teşvik etmek amacıyla dört eyalette toplam 300 milyon dolarlık ihracata yönelik üretim projeleri geliştireceğini duyurdu. Proje Cross River, Imo, Enugu ve Kano eyaletlerinde hayata geçirilecek.
Projeler, bankanın yatırım şirketi olan Arise Integrated Industrial Platform aracılığıyla yürütülecek.
Afreximbank Başkanı Prof. Oramah, bu girişimin Afreximbank’ın bölgesel ihracat kapasitesini artırmaya, istihdam yaratmaya ve Nijerya’nın katma değerli üretim sektörünü genişletmeye yönelik daha büyük bir sanayileşme stratejisinin parçası olduğunu belirtti. Projenin, küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ’ler) ile büyük üreticileri hedefleyen üretim ve lojistik merkezleri olarak hizmet vereceği açıklandı.
“Bu 300 milyon doları aşan proje, ihracata yönelik üretimi desteklemek üzere geliştiriliyor. Benzer özel ekonomik bölgeler Cross River, Imo, Enugu ve Kano’da da kurulacak,” diyen Oramah, Ogun Eyaleti’nde benzer projelerin halihazırda devam ettiğini de ekledi.
Prof. Oramah, Afreximbank’ın son 10 yılda Nijerya ekonomisine enerji, altyapı, sağlık, ulaşım, üretim ve finansal hizmetler gibi birçok alanda toplam 50 milyar dolardan fazla kaynak sağladığını açıkladı. Bu tutarın 19 milyar doları sadece finansal hizmetler sektörüne aktarıldı.
