Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Avrasya Kalkınma Bankası'nın 2025 İlk Çeyreğine İlişkin Değerlendirmeleri

Avrasya Kalkınma Bankası, 2025 yılının ilk çeyreği için Ermenistan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan ve Rusya ekonomilerinin nasıl değiştiğini gösteren bir inceleme yayınladı. Değerlendirmelere göre;

Belarus'ta GSYH büyümesi Ocak-Mart dönemindeki %3,1'in ardından Ocak-Nisan döneminde %2,8 olarak gerçekleşmiştir. Yavaşlama sanayi faaliyetlerindeki düşüş ve dış talepteki azalmadan kaynaklandı. Aynı zamanda, iç tüketim istikrarını korumaktadır: perakende cirosu %10, yatırımlar ise %15 oranında artmıştır.

Kazakistan 3,5 milyar dolarlık bir dış ticaret fazlası kaydetti, ancak bu bir önceki yıla göre 2,2 milyar dolar daha azdı. Özellikle enerji arzındaki düşüş nedeniyle ihracat neredeyse %12 oranında azaldı. Kayıpların bir kısmı gıda ihracatındaki artışla telafi edildi.

Kırgızistan'da dış ticaret cirosu %14,7 oranında azaldı. İhracat %6,5, ithalat ise %16,1 oranında düştü. En büyük düşüş metaller ve taşıtlarda kaydedildi. Bu durum ülkenin dış ekonomik faaliyetlerindeki zayıflamayı yansıtıyor.

Rusya'da ekonomik büyüme geçen yılın sonundaki %4,5'in ardından %1,4'e geriledi. Sanayi büyümenin ana kaynağı olmaya devam etmekle birlikte hızı da düşmüştür. Madencilik ve imalat üretimi düşüş göstermiştir. Bununla birlikte, tüketici sektörü büyümeye devam etmektedir: ticaret ve hizmet cirosu, artan reel gelirler sayesinde %3,2 oranında artmıştır.

 

Kaynak: https://economist.kg/ekonomika/2025/05/26/rost-vvp-v-armienii-staghnatsiia-v-rossii-padieniie-torghovli-v-kyrghyzstanie-makroobzor-ieabr/