Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Özbekistan İthalatta Çifte Vergilendirmeyi Kaldıracak.

Ali Meclis Senatosu, 25 Haziran'da yapılan toplantıda, Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) katılım sürecinin bir parçası olarak mevzuatta  bir dizi mal ve hizmetin ithalatında ikili vergilendirmeyi kaldıran değişikliklerin yapılmasını onayladı.

Özellikle senatörler, mevzuatın DTÖ anlaşmaları da dahil olmak üzere uluslararası standartlarla uyumlu hale getirilmesi yoluyla dış ticaretin daha da serbestleştirilmesi ihtiyacını belirttiler.

Haberde, "Bu yasa tasarısı, ticaret ve ekonomik ilişkilerde en çok kayrılan ülkelerde (MFN) üretilen veya üretim ülkesi belirtilmeyen mallar için mevcut ithalat vergisi oranlarının iki katına çıkarılması uygulamasının kaldırılmasını öngörüyor" denildi.

Mevzuatta yapılan değişiklikler ve eklemeler görüşülürken, Senato Bütçe ve Ekonomik İşler Komitesi Başkan Yardımcısı Qobul Tursunov, MFN kavramının ülkenin Gümrük Kanunu'ndaki yeni maddeyle kanunlaştırıldığını açıkladı.

Tursunov, "onaylanan oranlar dahilinde gümrük ödemeleri, gönderen veya ihraç eden ülkeye bakılmaksızın, Özbekistan'ın MFN anlaşması yaptığı ülkelerde üretilen mallara uygulanacaktır" dedi.

Şimdi, Özbekistan'ın MFN anlaşması yaptığı ülkelerden gelen tüm mallara, malların nereden geldiğine ve kimin ihraç ettiğine bakılmaksızın, onaylanan oranlarda vergiler uygulanacaktır.

Geri kalanında, vergiler kademeli olarak artacaktır - ad valorem oranının (malların değerinin payı olarak) başlangıç ​​seviyesine bağlı olarak: mevcut oranın %5'inden %20'sine kadar:

ad valorem oranı %10'a kadar olan mallar için - %5;

ad valorem oranı %10 ila %20 olan mallar için - %10,

ad valorem oranı %20 ila %30 olan mallar için - %15,

ad valorem oranı %30 ve üzeri olan mallar için - %20.

İlk bakışta reform kozmetik görünebilir: resmi istatistiklere göre, Özbekistan'ın ithalatının yüzde 95'i DTÖ üyesi ülkelerden geliyor. Bunların yüzde 61,4'ü MFN ülkelerinden ve yüzde 32,3'ü serbest ticaret bölgesi ortaklarından geliyor. Malların sadece yüzde 6,3'ünün kökeni bilinmiyor.

Bu nedenle, yenilik, önceki ikili vergilendirme sistemine resmi olarak dahil edilen "gri bölge" ile ilgili. Gazetenin röportaj yaptığı uzmanlara göre, bu bölge artık sıkıştırılıyor. Gümrük makamlarının net kuralları, işletmelerin öngörülebilir maliyetleri olacak ve hükümet tam DTÖ üyeliğine doğru ilerleyebilecek. (Gazeta.uz)