Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Ruanda - Ağır yakıt ithalat depolarına duyulan ihtiyaç

Rwanda’da sanayi tesislerinde yakıt olarak kullanılan bir petrol ürünü olan ağır fuel oil (HFO) ithalatında artış yaşanırken, milletvekilleri bu nispeten yeni madde için yeni depolama altyapıları kurulması çağrısında bulundu.

Resmi verilere göre ülke, 2024 yılında 11.8 milyon litre HFO ithal etti. 2025 yılının ortasına gelindiğinde ise 6.8 milyon litre ithal edilmiş durumda – bu da önceki yılın toplam ithalat miktarının yarısından fazlasına denk geliyor. 22 Temmuz’da Parlamento Ekonomi ve Ticaret Komitesi oturumunda konuşan Milletvekili Theogene Munyangeyo, “HFO tüketimindeki bu artış eğilimi göz önüne alındığında, bu durum bize depolama politikası geliştirmek ve dizel gibi daha temiz alternatifleri değerlendirmek için zamanında bir fırsat sunuyor.” dedi.

HFO, uygun maliyeti ve yüksek enerji yoğunluğu sayesinde enerji üretimi, deniz taşımacılığı ve sanayi üretimi gibi büyük ölçekli uygulamalarda tercih ediliyor. The New Times gazetesine konuşan Ticaret ve Sanayi Bakanı Prudence Sebahizi, HFO’nun depolanması ihtiyacının farkında olduklarını ancak hükümetin bu alandaki çözümlerde özel sektörü desteklemeye açık olduğunu belirtti.

“Eğer HFO depolama talebinde artış net bir şekilde görülürse, hükümet bu tesislerin kurulması konusunda özel geliştiricilere kolaylık sağlayacaktır,” diyen Sebahizi, Gasabo Bölgesi, Rusororo Sektörü’ndeki Ruhanga’nın yakıt altyapı geliştirme bölgesi olarak ayrıldığını ve bu alana ait bir ana planın mevcut olduğunu da sözlerine ekledi.

Sebahizi, depo inşa etmek isteyen girişimcilere, arazi tahsisi ve temel altyapı desteği de dahil olmak üzere çeşitli kolaylıklar sağlandığını söyledi – tabi ki projeler ulusal arazi kullanım planına uygunluk taşıdığı sürece.

Ancak Sebahizi, mevcut yakıt altyapısının hala daha yaygın kullanılan benzin (PMS), dizel (AGO), Jet A1 ve LPG gibi ürünlere odaklandığını da vurguladı.

Rusororo’da inşaatı süren mevcut yakıt depoları toplam 22 milyon litre kapasiteye sahip: 10 milyon litre dizel, 10 milyon litre benzin, 2 milyon litre Jet A1. Bu depolardan hiçbiri HFO için ayrılmış değil.

Milletvekili Munyangeyo sözlerini şöyle tamamladı: “Ya gerekli altyapıyı kurmalı ya da HFO’nun enerji geleceğimizdeki rolünü yeniden düşünmeliyiz.”

HFO, ham petrol rafinasyonunun kalın, katran benzeri bir yan ürünü olup, daha az çevre dostu ve kullanımı daha zor olmasına rağmen, yüksek enerji ihtiyaçları olan denizcilik, madencilik ve sanayi gibi sektörlerde ekonomik olarak cazip bir seçenektir. Ticaret ve Sanayi Bakanlığı’na göre petrol ürünleri, Rwanda’nın toplam mal ithalatının %28’ini oluşturuyor.

2024 yılında ülke, 680 milyon dolar değerinde 816.000 ton petrol ürünü ithal etti – bu, bir önceki yıla göre %9.5’lik bir artış demek.

Bakan Sebahizi, Mart ayında yaptığı açıklamada hükümetin mevcut 110 milyon litrelik stratejik petrol rezerv kapasitesini, iki yıl içinde 320 milyon litreye çıkarmayı planladığını duyurdu.