Ulusal İstatistik Komitesi'ne referansla yerel kaynaklarda yer alan bilgilere göre, 2025'in ilk yarısında Kırgızistan'ın finans sektöründeki kuruluşların karı iki katına çıkarak yaklaşık 39 milyar soma ulaştı.
Kuruma göre, sektörde Merkez Bankası, 21 ticari banka, 514 banka dışı finans ve kredi kuruluşu ve 18 sigorta şirketi dahil olmak üzere 554 kuruluş faaliyet gösteriyordu. Çalışan sayısı ise 30 bin kişiyi aşmıştır.
Finans sektörünün müşteri tabanı Haziran ayı sonunda bir önceki yıla göre yaklaşık 5 milyon artışla 19,6 milyon hesaba ulaşmıştır. Büyüme, mobil bankacılığın yaygınlaşması ve sigorta sektöründeki sözleşmelerin artmasıyla sağlanmıştır.
Finansal kurumların toplam gelirleri 104 milyar somu aşarak geçen yılın %44 üzerinde gerçekleşmiştir. Ana büyüme Merkez Bankası (3,5 kat) ve ticari bankalar (%21) tarafından sağlanmıştır.
Yarı yılın sonunda işletmelerin %60'ından fazlası kar ederken, %15'i zarar etti. Ulusal İstatistik Komitesi, dengeli kar artışının Merkez Bankası, ticari bankalar ve mikro kredi kuruluşları tarafından sağlandığını belirtti.
1 Temmuz itibariyle bankaların ve bankacılık dışı kuruluşların kredi portföyü 476 milyar somu aştı. Bunların %87,6'sı bankacılık sektöründe, %12,4'ü ise bankacılık dışı sektördeydi. Kredilerin ana alanlarını vatandaşların tüketici ihtiyaçları (%34), ticaret (%24), tarım (yaklaşık %13) ve ipotekler (%10,3) olmuştur.
Kaynak: https://economist.kg/dengi/2025/08/25/finansovyi-siektor-kyrghyzstana-uvielichil-pribyl-v-2-raza-do-39-mlrd-somov/
