Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Hırvatistan Spor Altyapısında Yeni Dönem: 1,5 Milyar Avroluk Yatırım Plan

Hırvatistan, önümüzdeki on yıl içinde spor altyapısına 1 ila 1,5 milyar avro arasında yatırım yapmayı hedeflemektedir. Zagreb’de Hırvatistan Ticaret Odası (HGK) ve Hırvatistan Olimpiyat Komitesi iş birliğiyle düzenlenen konferansta, yeni stadyumlar ve spor salonlarına yönelik büyük yatırım planı kamuoyuna açıklandı.

HGK Başkanı Luka Burilović, spor yatırımlarının ekonomik ve toplumsal değerine vurgu yaparak, “Bu sadece beton yatırımı değil; kültürel, eğitsel ve sağlık açısından tüm topluma yapılan bir yatırımdır,” dedi.

Zagreb’de başlayan Kranjčevićeva Stadı yenileme projesi kapsamında kapasite 11 bin seyirciye çıkarılacak ve stadyum UEFA’nın 4. kategori standartlarına uygun hale getirilecek. Yeni Maksimir Stadı ise 35 bin kişilik kapasitesiyle ülkenin en büyük spor tesisi olacak. 

Projenin tahmini maliyeti 175 milyon avro olarak hesaplanıyor. Her iki stadyum da “ulusal öneme sahip tesis” statüsüne alınarak, devlet bütçesi ve AB fonlarıyla desteklenecektir.

Fiziki Planlama, İnşaat ve Devlet Mülkleri Bakanlığı Devlet Sekreteri Tonči Glavinić, yatırımların yalnızca büyük şehirlerle sınırlı kalmayacağını belirterek, “Okul spor salonları ve oyun alanları dahil tüm projeler, yeni mekânsal planlama yasasıyla birlikte stratejik öncelik kapsamına alındı,” açıklamasını yaptı.

Split’teki Poljud Stadı’nın yenilenmesine ilişkin fizibilite çalışmaları devam ederken, yaklaşık 150 milyon avroluk yatırım da gündemdedir. Yetkililer, projelerin finansmanında AB Yeşil Dönüşüm, Enerji Verimliliği ve Dayanıklılık Mekanizması fonlarından önemli destek beklediklerini açıkladılar.