Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Frankfurt-Ren-Main Veri Merkezleri Çalışması – Küçük Endüstri, Büyük Önem

Frankfurt Ren-Main bölgesinde bugüne kadar yaklaşık 76 veri merkezi kuruldu. Bu, bölgeyi Berlin-Brandenburg ve Münih'in önünde, Almanya'nın en büyük veri merkezi lokasyonu haline getiriyor. Hessen Ticaret ve Yatırım (HTAI), Frankfurt Rhein Main Bölge Birliği, Frankfurt am Main Şehir Planlama Ofisi ve Frankfurt Ekonomik Kalkınma Ajansı'ndan oluşan bir proje konsorsiyumu tarafından yeni açıklanan bir çalışma, bu veri merkezlerinin bölgesel ekonomik etkisinin yanı sıra ekonomik ve mali etkilerini de analiz etmektedir.

Bölgedeki büyük veri merkezlerinin bölgenin ekonomik çıktısına katkısı nispeten azdır. Gayri safi yurtiçi hasılaya (GSYİH) şu anda sadece %0,5 oranında katkıları bulunmaktadır; bu da finans sektörünün (%9,2), ilaç sektörünün (%2,6) veya kimya sektörünün çok gerisinde kalmaktadır. Somut olarak veri merkezlerinin Frankfurt-Ren-Main bölgesinin GSYİH'sine yıllık yaklaşık 1,3 milyar avro katkıda bulunduğu anlamına gelmektedir. Bunun yaklaşık %75'i, yalnızca Frankfurt'ta bulunan 55 veri merkezinden kaynaklanmaktadır.

Yeni işletmelerin bölgesel işgücü piyasası üzerindeki etkisi de sınırlı kalmıştır. Sektör, bölgedeki yaklaşık 2.900 kişiye istihdam sağlımakta ve toplam istihdamın yalnızca %0,1'ini oluşturmaktadır. Çalışmada, "Avrupa'daki lider rolüne rağmen Frankfurt-Ren-Main bölgesindeki veri merkezi sektörü görece küçük bir sektör olduğu ve "ortalamanın üzerinde büyümeye rağmen" gelecekte de böyle kalması beklendiği belirtilmiştir. 2030 yılına kadar bölgedeki veri merkezi sayısı neredeyse 112'ye ulaşacak . Özellikle Offenbach, Main-Taunus, Groß-Gerau ve Main-Kinzig bölgelerinde yeni tesislerin duyuruları yapılmıştır.

Veri merkezleri, genç ve yenilikçi şirketlerin kurulmasını teşvik eden, giderek önem kazanan bir altyapıyı temsil ediyor. Veri merkezi sektörüne toplamda yaklaşık 405 milyon avro vergi geliri sağlanıyor. Bunun yaklaşık onda biri belediyelere kalıyor.

Çalışma sürekli yüksek enerji maliyetlerine ek olarak, mevcut arazi eksikliğinin daha fazla geliştirme için bir sorun olduğunu ortaya koymaktadır . Çalışma, Frankfurt şehir sınırları içinde üç ila beş yıl içinde uygun arazi bulunamayacağı sonucuna varmaktadır. Çevre bölgelerde giderek daha fazla veri merkezi inşa edildiği giderek daha belirgin hale geliyor. 2030 yılına kadar tamamlanması planlanan 54 yeni binadan yalnızca 13'ü Frankfurt şehir sınırları içinde yer alıyor.

Kaynak: hessenschau.de, Frank Angermund